TVF apkarpė pasaulio ekonomikos augimo prognozes

  • Teksto dydis:

Išaugusios ekonominės grėsmės ir didėjanti įtampa dėl prekybos paskatino Tarptautinį valiutos fondą (TVF) apkarpyti pasaulio ekonomikos plėtros prognozes šiems ir kitiems metams.

Pasaulinės prekybos augimą gerokai sulėtino prekybos karas tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos. TVF sumažino pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę 2018 ir 2019 metams iki 3,7 proc.

Patikslintos prognozės atspindi šiais metais prastėjančias besivystančių ekonomikų perspektyvas. JAV prezidento Donaldo Trumpo kurstomi prekybos ginčai ir „akis už akį, dantis už dantį“ prekybos tarifai jau kenkia Kinijai, kitoms Azijos ekonomikoms ir tokioms pažeidžiamoms šalims kaip Argentina, Turkija ar Brazilija.

Pasak TVF, auganti įtampa dėl prekybos yra pagrindinis iššūkis pasaulio ekonomikai, nes „protekcionistinė retorika virsta veiksmais“. JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau įvedė tarifus 250 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos prekėms. Taip pat - aliuminiui, plienui ir kitiems produktams.

TVF įspėja, kad prekybos ginčų pakurstyta nežinomybė „gali paskatinti įmones atidėti kapitalo išlaidas arba jų atsisakyti, o dėl to sulėtėtų investicijų ir paklausos augimas“.

Pasaulinei prekybai šiemet prognozuojama 4,2 proc. plėtra. Remiantis TVF prognozėmis, Jungtinių Valstijų bendrasis vidaus produktas (BVP) šiais metais turėtų augti 2,9 proc., o 2019 metais turėtų sulėtėti iki 2,5 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių