Tyrimas dėl D. Trumpo ryšių su Rusija – ne „raganų medžioklė“?

  • Teksto dydis:

Teisininkas, JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trumpo) pasirinktas vadovauti Federaliniam tyrimų biurui (FTB), trečiadienį pareiškė nemanantis, kad specialiojo prokuroro vykdomas tyrimas dėl numanomų D. Trumpo rinkimų kampanijos ryšių su Rusija yra „raganų medžioklė“.

Ši kandidato Christopherio Wray (Kristoferio Rėjaus) pozicija smarkiai skiriasi nuo prezidento ne kartą išsakytos nuomonės.

Praeitą mėnesį į FTB vadovo postą pasiūlytas Ch. Wray, buvęs aukšto rango Teisingumo departamento pareigūnas, per jo kandidatūros tvirtinimo posėdį taip pat sakė senatoriams, kad jis niekada neleistų politikai trukdyti biuro atliekamai misijai.

FTB darbe bus vadovaujamasi tik „faktais, įstatymais ir nešališku teisingumo siekiu“, sakė Ch. Wray, pabrėždamas savo nepriklausomybę.

„Mano ištikimybė skirta konstitucijai ir įstatymų viršenybei. Jie buvo mano kelrodžiai visą mano karjerą, ir visada jų laikysiuosi, kad ir kokie būtų išbandymai“, – pridūrė kandidatas.

D. Trumpas ne kartą vadino „išsigalvojimu“ ir „raganų medžiokle“ tyrimą, vykdomą FTB ir Roberto Muellerio (Roberto Miulerio), buvusio šio biuro direktoriaus, gegužę paskirto specialiuoju prokuroru, turinčius prižiūrėti šį procesą.

Ch. Wray, praeitą mėnesį pasirinktas pakeisti D. Trumpo atleistą ankstesnį FTB vadovą Jamesą Comey (Džeimsą Komį), aiškiai leido suprasti, kad su prezidento pozicija nesutinka.

„Nelaikau direktoriaus Muellerio užsiimančiu raganų medžiokle“, – jis atsakė į respublikono senatoriaus Lindsey Grahamo (Lindsio Graemo) klausimą.

Kandidatas pažadėjo vadovauti FTB „neatsižvelgiant į jokią partinę politinę įtaką“ ir sakė, kad laikys nepriimtinomis bet kokias pastangas kištis į R. Muellerio tyrimą.

D. Trumpas atleido J. Comey gegužės 9-ąją. Vėliau buvęs FTB vadovas sakė Senato komisijai, kad prezidentas keliais mėnesiai anksčiau per vakarienę Baltuosiuose rūmuose prašė jo pasižadėti būti lojaliam. J. Comey taip pat teigė, kad D. Trumpas užsiminė norinti, kad būtų nutrauktas tyrimas prieš jo buvusį nacionalinio saugumo patarėją Michaelą Flynną (Maiklą Fliną).

Ch. Wray savo ruožtu sakė, D. Trumpas nėra reikalavęs jo lojalumo, ir pridūrė, kad neduotų tokio pasižadėjimo, jeigu būtų paprašytas.

50-metis pretendentas galimai perims vadovavimą aukščiausiai šalies teisėsaugos institucijai ypač sudėtingu laikotarpiu, D. Trumpui neskrupulingai pašalinus J. Comey ir, regis, nesistengiant laikytis deramo atstumo tarp Baltųjų rūmų ir FTB.

Vengia dėmesio?

Vis dėlto posėdis, suteikęs Ch. Wray's pirmąją galimybę viešai išdėstyti savo pažiūras, sensacijų nepateikė ir atitiko pretendento draugų ir šalininkų apibūdinimą, kad jis vengia atsidurti dėmesio centre ir yra labai drausmingas.

Atrodo, kad Ch. Wray kandidatūrai yra linkę pritarti abiejų partijų senatoriai.

Per trečiadienio pokalbio su įstatymų leidėjais nuolat iškildavo tyrimo dėl Rusijos įtakos tema, o G. Wray ne kartą pareiškė gerbiantis R. Muellerį ir jo darbą. Jis sakė neturintis jokių priežasčių abejoti žvalgybos agentūrų išvada, kad Rusija kišosi į JAV rinkimus, be kita ko, vykdydama kompiuterinius įsilaužimus.

Kai buvo paklaustas apie ankstesnę dieną paskelbtus elektroninius laiškus, rodančius, kad Donaldas Trumpas jaunesnysis per rinkimų kampaniją būtų mielai priėmęs Rusijos vyriausybės pagalbą sukompromituoti jo tėvo varžovę demokratę Hillary Clinton (Hilari Klinton), Ch. Wray tvirtai pareiškė, kad apie bet kokius užsienio jėgų mėginimus kištis į rinkimus reikėtų informuoti FTB, o ne juos priimti.

Ch. Wray, neseniai dirbęs gerai apmokamą darbą vienoje tarptautinėje teisinių paslaugų firmoje, taip pat sulaukė klausimų apie savo ankstesnę tarnybą Teisingumo departamente vadovaujant prezidentui George'ui W. Bushui (Džordžui V. Bušui). Jis dirbo administracijoje tuo pačiu metu, kai Teisingumo departamentas buvo pritaręs siūlymui leisti naudoti šiurkščius tardymo metodus užsienyje sučiuptiems įtariamiems teroristams. Vis dėlto Ch. Wray sakė, kad niekada nebuvo susijęs su šių sprendimų priėmimu.

Pats D. Trumpas per savo rinkimų kampaniją yra sakęs, kad pritaria tardymo metodams, daugelio prilyginamiems kankinimams. Tačiau Ch. Wray sakė kankinimus laikantis neteisinga ir neveiksminga priemone.

„FTB neatliks jokio vaidmens naudojant kokius nors šio pobūdžio metodus“, – pabrėžė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių