Tyrimas: Estijoje ir Islandijoje interneto laisvė didžiausia

  • Teksto dydis:

Didžiausia pasaulyje interneto laisvė yra Estijoje ir Islandijoje, rodo naujausia JAV įsikūrusios tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ ataskaita „Freedom on the Net“.

„Freedom House“ vertino 65 šalių interneto ir skaitmeninės žiniasklaidos laisvę, remdamasi su tarptautiniais ekspertais parengta metodologija. Tyrimu, kuris apima 87 proc. pasaulio interneto vartotojų, kasmet vertinami vyriausybių politikos ir praktikos pasiekimai ir nuosmukiai.

Padėtis Lietuvoje, Latvijoje, Skandinavijos šalyse ir daugelyje Vidurio Europos valstybių šioje ataskaitoje neapžvelgiama.

Joje nurodoma, kad didžiausias interneto laisvės lygis yra Estijoje ir Islandijoje. Abiejų šių šalių taškai yra nepasikeitę nuo 2016 metų tyrimo. Toliau sąraše yra Kanada, Vokietija, Australija ir Jungtinės Valstijos.

Tuo tarpu Kinija trečius metus iš eilės pripažinta didžiausia interneto laisvės varžytoja pasaulyje. Paskutiniame septintuke dar yra Sirija, Etiopija, Iranas, Kuba, Uzbekistanas ir Vietnamas.

Tyrimas „Freedom on the Net“ yra suskirstytas į tris kategorijas pagal įvertinimus nuo 0 iki 100 balų – kuo mažiau taškų, tuo didesnė interneto laisvė. Vertintojai atsižvelgė į interneto prieinamumą, turinio apribojimus ir vartotojų teisių pažeidimus. Prie laisvo interneto šalių priskiriamos valstybės, įvertintos mažiau kaip 30 balų.

Estijai 2016 ir 2017 metais buvo skirti 6 taškai.

Ataskaitoje sakoma, kad estai internete gali prieiti prie labai įvairaus turinio ir kad vyriausybė blokuoja ar filtruoja labai nedaug šaltinių. Po teismo sprendimų dėl tarpininko atsakomybės už trečiųjų šalių komentarus kai kurios Estijos žiniasklaidos priemonės pakoregavo savo politiką dėl anoniminio komentavimo jų portaluose. Ataskaitoje taip pat nurodoma, jog nėra didesnio turinio varžymo ar padidėjusios savicenzūros požymių, jog debatai internete yra labai aktyvūs ir atviri.

Vienas iš nedaugelio turinio suvaržymų numatytas Lošimų įstatyme, pagal kurį visos estų ir užsienio lošimo svetainės turi gauti specialią licenciją, be kurios prieiga prie jų ribojama. 2017 metų kovą Estijos mokesčių ir muitų valdybos nelegalių lošimo svetainių sąraše buvo beveik 1,2 tūkst. tinklalapių, kuriuos Estijos interneto paslaugų tiekėjai turi blokuoti.

Blokuotų svetainių sąrašas yra skaidrus ir prieinamas visuomenei.

Buvo atvejų, kai buvo pašalintas su bendravimu internete susijęs turinys. Dauguma šių atvejų yra susiję su civilinių teismų nurodymais pašalinti nederamus ar su atitinkama tema nesusijusius skaitytojų komentarus iš naujienų svetainių, nurodoma ataskaitoje.

Žodžio laisvė ir raiškos laisvė yra ginamos Estijos konstitucija ir Europos Sąjungos narės įsipareigojimais. Anonimiškumas yra neribojamas, vyko didelės viešos diskusijos apie anonimiškumą ir pagarbų interneto vartojimą.

Estijoje nebuvo tinklaraštininkų ar interneto žurnalistų fizinių užpuolimų, nors diskusijos internete kartais būna kurstytojiškos, nurodoma ataskaitoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių