Ukraina Europos teisme pateikė naują pareiškimą prieš Maskvą dėl O. Sencovo kalinimo

  • Teksto dydis:

Ukraina pateikė naują pareiškimą Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) prieš Maskvą dėl bado streiką tęsiančio kino režisieriaus Oleho Sencovo ir dešimčių kitų Rusijoje kalinamų ukrainiečių laikymo, pirmadienį paskelbė teismas.

Ukrainos vyriausybė „tarpvalstybinį“ skundą pateikė rugpjūčio 11 dieną. O. Sencovas jau daugiau kaip 100 dienų atsisako maisto.

Kijevas teigia, kad Maskva pažeidžia daugelį Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnių, įskaitant kankinimo ir nežmoniško ar žeminančio elgesio draudimą, teisę į teisingą teismą, minties, sąžinės ir religijos laisvę, raiškos ir susirinkimų laisvę, sakoma EŽTT pareiškime.

Bene garsiausias Rusijos kalinys O. Sencovas 2014 metais buvo areštuotas Kryme po Maskvos įvykdytos šio Ukrainos pusiasalio aneksijos ir yra laikomas kalėjime Rusijos Arktyje, be didelių vilčių būti paleistam.

Šiaurės Kaukazo apygardos karinis teismas Rostove prie Dono 2015 metų rugpjūtį nuteisė O. Sencovą 20 metų kalėti. Rusija jį apkaltino Krymo teritorijoje kūrus  teroristinę bendruomenę.

Rusijos teismas, kurį žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pavadino stalinistiniu, 42 metų režisierių taip pat nuteisė už ginklų kontrabandą.

2018 metų gegužės 14 dieną O. Sencovas paskelbė bado streiką ir reikalauja paleisti visus Rusijoje laikomus politinius kalinius ukrainiečius.

Po pranešimų, kad jo sveikata blogėja, vis garsiau raginama jį paleisti ir liepos gale EŽTT paragino Maskvą suteikti jam „reikiamą medicininę pagalbą“.

Nuo 2014 metų Ukraina pateikė dar šešis tarpvalstybinius skundus prieš Rusiją. Keturi iš jų susiję su Krymo aneksija ir buvo nusiųsti į svarbias bylas nagrinėjančią EŽTT didžiąją kolegiją.

Dėl Krymo ir karo veiksmų Rytų Ukrainoje Strasbūre įsikūrusiam EŽTT taip pat buvo pateikta daugiau kaip 4 tūkst. individualių skundų, nurodoma pareiškime.

Tarpvalstybiniai skundai, kai viena valstybė kaltina kitą valstybę, yra reti: per pastaruosius 50 metų tokių skundų buvo įregistruota tik maždaug 15.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimėlis

Klausimėlis portretas
Lietuva vis verkė dėl Savčenkos kalinimo. Rusai Savčenka paleido, Porošenko davė jai Ukrainos didvyrio žvaigždę o po kiek laiko pasodino , - jau dabar į Ukrainos kalėjimą (kiek ten jos kaltės neaišku) Dabar Lietuva verkia dėl Sencovo, o jeigu atsitiks toks pats scenarijus kaip su Savčenko?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių