Ukraina netolimoje ateityje planuoja referendumus dėl narystės NATO ir ES

  • Teksto dydis:

Ukrainiečiams „netolimoje ateityje“ bus pasiūlyta balsuoti referendumuose dėl stojimo į NATO ir Europos Sąjungą, penktadienį sakė prezidentas Petro Porošenka, kurio šalies rytuose tęsiasi vyriausybės pajėgų ir Maskvos remiamų separatistų susirėmimai.

„Tvirtai laikomės europinės integracijos kurso“, – sakė P. Porošenka, kurio kalbą transliavo kelios Ukrainos televizijos stotys.

„Neabejokite, kad labai netolimoje ateityje Ukrainoje tikrai įvyks referendumai – ir dėl stojimo į NATO ... Esu įsitikinęs, kad Ukrainos liaudis palaikys tokią mano iniciatyvą“, – sakė jis per iškilmingą Prokuratūros darbuotojų dienos renginį.

Taip pat planuojamas balsavimas dėl stojimo į ES, sakė jis ir pridūrė: „Balsavimų rezultatai bus tokie patys įtikinamai pozityvūs, kaip jau į istoriją įrašytas referendumas dėl nepriklausomybės.“

Maždaug 43 proc. ukrainiečių pritaria stojimui į NATO, rodo praėjusią savaitę paskelbti lapkritį atliktos apklausos rezultatai.

2013 metais, prieš Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, narystei šiame kariniame aljanse pritariančių ukrainiečių buvo 20 proc., rodo kitas tyrimas.

Per apklausą lapkritį 56 proc. respondentų pritarė Ukrainos stojimui į ES.

Tačiau ES nedega noru toliau plėstis į rytus, ypač Olandijos rinkėjams per 2016 metų balandžio referendumą atmetus pirmąjį Bendrijos bandymą sudaryti asociacijos sutartį su Ukraina.

Vienas Europos diplomatas praėjusį mėnesį sakė, kad Ukrainai nevertėtų puoselėti vilčių greitu laiku įstoti į bloką.

„Galbūt jie tai laiko priimamuoju į laukiamajį (dėl narystės), bet mums aišku, kad prieš laukiamąjį yra 18 užrakintų durų“, – sakė diplomatas.

Dauguma apžvalgininkų taip pat sako, kad Ukrainą nuo narystės NATO perspektyvos taip pat skiria ne vieneri metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vadakste

Vadakste portretas
Petro pirmiausia ismok sugyventi su kaimynais , o tada prasykis i ta ES . I Nato nebutinai juos priimti , nes apsaudo civiliu gyvenamus rajonus , o kai priims i Nato , tai visiskai Ukrainos valdzia isnagles.Zmonijai reikalinga taika. Stop ginklavimuisi ir karams.

...

... portretas
Juos kas nors kviečia?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių