Ukrainoje įsigalioja Asociacijos su ES sutartis

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka šeštadienį pasveikino šalies žmonės asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES) laikinojo taikymo pradžia.

„Draugai, nuo šiandienos prasideda Asociacijos sutarties tarp Ukrainos ir ES laikinasis taikymas. Sveikinu Ukrainą!“ – valstybės vadovas rytą paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“.

Kaip buvo skelbta anksčiau, ES ir Ukrainos asociacijos sutarties atskiri punktai įsigaliojo nuo šių metų lapkričio 1 dienos.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad nuo lapkričio 1-osios Europos Sąjunga pradeda vienašališkai taikyti Ukrainai lengvatinį prekybos režimą, dėl kurio buvo susitarta per trišales konsultacijas tarp Ukrainos, Briuselio ir Maskvos. Taikant šį režimą, muitai iš Ukrainos į Bendriją importuojamoms prekėms buvo sumažinti arba atšaukti, ir tokia tvarka galios iki 2015 metų gruodžio 31 dienos.

„Įgyvendinant autonominių prekybos lengvatų režimą, ypač reikšmingas bus Ukrainos įstatymų derinimo prie ES normų ir standartų atitinkamose srityse spartinimas“, – pažymėjo ministerija.

Taip pat įsigaliojo keli kiti Briuselio ir Kijevo pasirašytos sutarties punktai, numatantys glaudesnį politinį dialogą, bendradarbiavimą užsienio reikalų ir saugumo politikoje, teisėtvarkos sistemos integraciją, finansinį ir institucinį bendradarbiavimą.

Ukrainos vyriausybė jau patvirtino ir pradėjo vykdyti asociacijos su ES sutarties įgyvendinimo planą. Šalies ministerijos rengia planus dėl atitinkamų ES direktyvų įgyvendinimo; ruošiamasi pirmiesiems bendriems asociacijos įgyvendinimo ir priežiūros institucijų posėdžiams.

Ukrainos URM nurodė, kad Ukrainos ir ES asociacijos tarybos pirmąjį posėdį planuojama surengti gruodžio viduryje.

Spalio 31 dieną Ukrainos, Europos Vadovų Tarybos ir Europos Komisijos lyderiai paskelbė bendrą pareiškimą, kuriuo sveikinama ES ir Ukrainos asociacijos sutarties laikinojo taikymo pradžia ir tikimasi, kad bendradarbiavimas tęsis.

Šalys taip pat sveikina ES autonominių prekybos nuolaidų Ukrainai galiojimo pratęsimą iki 2015 metų pabaigos bei patvirtina kaip svarbu tinkamai pasirengti laikinam Sutarties prekybos straipsnių taikymui nuo 2016 metų sausio 1 dienos.

„Mes tikimės, kad kuo greičiau bus užbaigtas Asociacijos sutarties tarp Ukrainos ir Europos Sąjungos ratifikavimo procesas, kurį atliks visos ES narės savo nacionalinėmis procedūromis“, – sakoma pareiškime.

Pareiškimo autoriai yra įsitikinę, kad ši Sutartis skatins klestėjimą ir stabilumą Europos žemyne ir sukurs naujas galimybes regioniniam Ukrainos ir jos kaimynių bendradarbiavimui.

„ES įsipareigoja palaikyti Ukrainą jos kelyje šiuolaikinės europinės demokratijos link, – pabrėžiama dokumente. – Asociacijos sutartis nėra galutinis Ukrainos ir ES bendradarbiavimo tikslas“.

Aukščiausioji Rada šių metų rugsėjo 16 dieną tuo pačiu metu su Europos Parlamentu ratifikavo Ukrainos ir ES asociacijos sutartį. Dokumentas visiškai įsigalios, kai bus ratifikuotas visų 28 valstybių, Europos Sąjungos narių.

Susitarimas dėl Ukrainos ir ES asociacijos buvo pasirašomas dviem etapais: politinė šio dokumento dalis buvo pasirašyta šių metų kovo 21 dieną, o ekonominė – birželio 27 dieną, po Ukrainos prezidento rinkimų


Šiame straipsnyje: ESUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

to tam to cha

to tam to cha portretas
Ukraina yra turtinga bet kaip ir meksika priklausoma nuo banditų ir oligarchų. Beje jos neužpuolė jokios rusų ordos. Ukrainiečiai ir yra Rusai. Čia tas pats kad aiškinti jog žemaičiai yra ne Lietuviai :)

kvailam runkeliui

kvailam runkeliui portretas
Ukrainoj valdo dabar vagis ir banditas ir is to jokios naudos ukrainai ir niekas nepriims fasistine ukraina i ES Turkija turi sutarti jau labai daug metu ir nato nare,fasizmo ir banditizmo nera kaip ukrainoj-bet niekas nepriima Ukraina galejo jau senai geriau nei ES gyventi-24 metus valde vagiai ir dabar tie patys vagys valdzioj.Pavasari isvarys vagys-tadair prades geriau gyventi

tam to cha

tam to cha portretas
viskas priklauso nuo šalies. kadangi tavo protas neįgalus, paaiškinu, kad asocijuota, pvz., Meksika, kažin, ar išviso kada bus priimta į kokią nors sąjungą, nes ji skendi baisiame narkotikų mafijos biznyje. Ir tai jos problema, be to, Meksika net negali būti ES, ne ji ne Europos valstybė. Tai čia pamąstymams. O Ukraina yra Europos valstybė, turtinga šalis, kurią užpuolė ruskių ordos, tad ir nuo Ukrainos, ir nuo ES, ir nuo JAV priklausys, kaip greitai šalis atsistos ant kojų. Aišku, kad darbas bus didelis ir pasiaukojamas, nes daug kas norės gyventi gerai čia ir dabar. Taip nebūna, teks dirbti ir daug, visa laimė, kad šaliai vadovauja išsilavinęs ir labai turtingas žmogus, o ne kokia virėja ar akmenskaldys, ar dar blogiau - sovietinė išpera. Linkiu Ukrainai nuolat ir nepasiduodant provokacijoms eiti į priekį, į ES.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių