Ukrainoje suimtas įtariamasis aktyvistės nužudymo byloje

  • Teksto dydis:

Ukrainoje pirmadienį buvo suimtas vienas vyras, įtariamas prisidėjęs prie mirtimi pasibaigusios atakos rūgštimi prieš antikorupcijos aktyvistę Kateryną Handziuk.

Ihoris Pavlovskis, buvęs vieno valdančiosios partijos deputato patarėjas, buvo suimtas pirmadienį, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ukrainos generalinio prokuroro atstovė.

33 metų aktyvistės mirtis po kelių mėnesių gydymo pribloškė Ukrainą ir išprovokavo naują vyriausybės pasmerkimo bangą. Pilietinės visuomenės aktyvistai valdžios pareigūnus kaltina nesugebėjus ištirti K. Handziuk užpuolimo.

Jos mirtis taip pat iš naujo atkreipė dėmesį į virtinę ankstesnių atakų prieš antikorupcijos aktyvistus.

Buvusi pietinio Chersono miesto mero patarėja K. Handziuk per liepą surengtą išpuolį buvo aplieta maždaug litru rūgšties ir sunkiai sužalota. Lapkričio 4-ąją ši moteris, kuriai buvo atlikta daugiau kaip dešimt operacijų, mirė ligoninėje.

Policija rugpjūtį dėl K. Handziuk užpuolimo suėmė penkis asmenis, trims iš jų buvo skirtas namų areštas. Tačiau vis dar nežinoma, kas užsakė šį nusikaltimą.

Du ukrainiečių žurnalistai tvirtino, kad I. Pavlovskis galėjo būti atakos organizatorių ir vykdytojo tarpininkas.

I. Pavlovskis dirbo Mykolai Palamarčiukui, kuris priklauso prezidento Petro Porošenkos partijai, tačiau šis įstatymų leidėjas neigė esantis kaip nors susijęs su incidentu ir atleido savo patarėją.

Praėjusią savaitę I. Pavlovskis, kalbėdamas per vieną Ukrainos televiziją, patvirtino, kad buvo apklaustas kaip liudininkas, tačiau neigė esąs susijęs su ataka prieš K. Handziuk.

Tačiau pirmadienį Ukrainos saugumo tarnyba pranešė, kad I. Pavlovskis buvo sulaikytas kaip galimas nusikaltimo bendrininkas.

K. Handziuk buvo užpulta ankstyvą liepos 31-osios rytą išėjusi iš namų. Vienas jaunas vyras išpylė ant jos apie litrą rūgšties ir paspruko.

Sunkios būklės K. Handziuk buvo iškart nuvežta į ligoninę. Rūgštis nudegino 30 proc. jos kūno paviršiaus, įskaitant viršutinę torso dalį, rankas ir veidą.

K. Handziuk buvo pagarsėjusi vietos teisėsaugos tarnybų, ypač policijos, kritikė.

Tiek Europos Sąjunga, tiek JAV vadina atakas prieš aktyvistus nepriimtinomis ir ragina pareigūnus patraukti kaltininkus atsakomybėn.

Praėjusią savaitę dėl naujausio incidento savo atsistatydinimo raštą pateikė Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka, tačiau penktadienį P. Porošenka atsisakė patenkinti jo prašymą.

Aštrėjantis skandalas kelia naujų rūpesčių provakarietiškų pažiūrų Ukrainos lyderiui, tikriausiai sieksiančiam antros kadencijos per ateinančiais metais vyksiančius rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių