Ukrainos premjeras: antras dujotiekis tarp Rusijos ir Vokietijos – antieuropietiškas

  • Teksto dydis:

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas ketvirtadienį sukritikavo „antiukrainietišką ir antieuropietišką“ sutartį tarp Rusijos energetikos milžinės „Gazprom“ ir kelių Vakarų šalių bendrovių, pagal kurią planuojama nutiesti antrą dujotiekį Baltijos jūroje.

Birželį „Gazprom“ susitarė su Britanijos ir Nyderlandų bendrove „Shell“, Vokietijos E.ON ir Austrijos OMV nutiesti į Vokietiją naują dujotiekį „Nord Stream 2“, aplenkiant Lenkiją ir konflikto su prorusiškais separatistais krečiamą Ukrainą.

„Kai buvo nutiestas pirmasis „Nord Stream“, jis nesuteikė Europos Sąjungai jokios energetinės nepriklausomybės“, – A.Jaceniukas sakė Bratislavoje po derybų su Slovakijos premjeru Robertu Fico (Robertu Ficu).

„Nord Stream 2“ statyba veikia nepertraukiamo dujų tiekimo ES pietrytinėms šalims saugumą. Tai dujų tiekimo maršrutų į ES monopolizacija, – Ukrainos premjeras sakė žurnalistams. – Šis projektas yra antiukrainietiškas ir antieuropietiškas.“

R.Fico antrino, kad ta sutartis prieštarauja Slovakijos ir Ukrainos geopolitiniams interesams ir „aštriai kertasi su politinėmis derybomis, kurias vedėme ES viduje“.

„Esu įsitikinęs, kad Vakarų energetikos bendrovės, veikiančios ES šalių teritorijoje, išdavė kitas ES šalis“, – pabrėžė jis.

Naujasis dujotiekis, kuris būtų nutiestas Baltijos jūros dugne iš Rusijos ir galėtų per metus perpumpuoti 55 mlrd. kubinių metrų dujų. Tokiu būdu dujų kiekis, perpumpuojamas dabar veikiančius „Nord Stream“ vamzdynu tarp Rusijos ir Vokietijos, būtų padidintas dvigubai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių