Ukrainos Rytuose bandoma prisikviesti užsienio investuotojų

Tik sovietmečiu gerai gyvenę Ukrainos Rytų regionai bando prisikviesti užsienio investuotojų. Lietuvos verslą galėtų dominti komunalinių paslaugų, turizmo, statybų, energetikos sektoriai. Įmonės ir diplomatai kontaktų ieškojo pirmame verslo forume.

Ukrainos Rytuose mokslo ir verslo potencialas yra didelis, bet sritis ribojasi su antiteroristinės operacijos zona, ji gerokai nuskurdinta. Vis dėlto Lietuvos įmonės čia galimybių žvalgosi.

„Technologijų parke siūlome investicines aikšteles, paslaugų paketą už beveik 2 mlrd. dolerių, veikia trys verslo inkubatoriai. Siūlome investuoti į mašinų gamybą ,žemės ūkį, turizmą“, – sako Dnipro srities investicijų agentūros vadovė Valentina Zatyšniak.

„Domina Lietuvos patirtis statybų sektoriuje, informacinių technologijų, mokslo, žemės produktų perdirbimo srityse. Lietuva pažengusi alternatyvios energetikos srityje, mums reikia tokios patirties“, – teigia Lietuvos garbės konsulas Dnipre Vitalyjus Pivniakas.

Lietuvos verslininkai Dnipro prekybos centruose norėtų matyti lietuviškų maisto pusgaminių, iš srities pageidautų išsivežti medienos ir metalo, rasti partnerių nekilnojamojo turto srityje. Bet plėtoti verslą čia įmanoma, tik turint vietinių partnerių.  

„Yra labai rizikinga. Reikia žiūrėti, reikia būti, reikia turėti savo žmones. Čia sunkioji pramonė, metalurgija šalia, čia mašinų gamyba, statyba, netoli karo zona. Čia daug bus investuojama į komunalinę sritį, atstatymą infrastruktūros, čia dirbti ir dirbti“, – tikina Lietuvos komercijos atašė Ukrainoje Rimantas Šėgžda.

Ukrainiečiai norėtų pasinaudoti Lietuvos verslininkų patirtimi, įsisavinant ES paramą. Tačiau Ukraina savo įstatymus privalės pritaikyti prie ES direktyvų.

„Tai yra priims tas ES direktyvas, pagal kurias privalės tvarkyti nuotekas, atliekas ir teikti gyventojams švarų, kokybišką vandenį. Mes matome, kad Ukrainoje to nėra“, – sako UAB „Ecoranga“ direktorius Gelmius Mažeikis.   

„Pinigų čia trūksta. Idėjų yra ir tikrai gerų žmonių yra, bet bijome nesureguliuotos teisinės bazės“, – teigia Rytų Europos partnerystės ir investicijų asociacijos prezidentas Jurijus Rodevičius.

„Visų pirma, ką reikėtų padaryti Ukrainai, tai sumažinti administracinę ir kontroliuojančių institucijų naštą verslui, kad verslas galėtų laisviau kvėpuoti, kad įdiegtų skaidrias verslo taisykles, viešųjų pirkimų taisykles, taip pat daug tikimės iš privatizavimo“, – aiškina Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis.

Lietuva į Ukrainą eksportuoja naftos ir maisto produktų, baldų, lengvosios pramonės gaminių. Per 5 metus 54 proc. išaugusi abiejų šalių tarpusavio prekyba dabar viršija milijardą dolerių, nors pernai ji krito ketvirtadaliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vv

Vv portretas
Kas tas Dnipras ?

geras

geras portretas
dabar rada turi savo pilote ji tuos investuotojus ir atskaidins pas save
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių