Uzbekistanas balsuoja prezidento rinkimuose

Buvusiame sovietiniame Uzbekistane sekmadienį prasidėjo balsavimas rinkimuose, per kuriuos beveik neabejotinai bus perrinktas dabartinis, šalį tvirta ranka valdantis 77 metų prezidentas Islamas Karimovas.

Balsavimas daugiau kaip 9-iuose tūkst. rinkimų apylinkių prasidėjo 1 val. Grinvičo (4 val. Lietuvos) laiku ir tęsis iki 15 val. Grinvičo laiku, nurodė šalies centrinė rinkimų komisija.

I.Karimovas, kuris Uzbekistaną pradėjo valdyti dar prieš Sovietų Sąjungos žlugimą, varžosi su trimis kitais kandidatais, kuriuos iškėlė parlamentinės partijos, atvirai remiančios jo prezidentavimą.

Teisę balsuoti šiuose rinkimuose turi beveik 21 mln. žmonių.

Pagal Uzbekistano – daugiausiai gyventojų turinčios valstybės iš penkių buvusių komunistinių, 1991-aisiais nepriklausomybę gavusių centrinės Azijos šalių – įstatymus, balsavusiųjų apklausos yra draudžiamos, o tam, kad rinkimų rezultatai būtų pripažinti teisėtais, rinkėjų aktyvumas turi būti mažiausiai 33 procentai.

Kandidatai santūrią rinkimų kampaniją pradėjo vasario 17 dieną; jos metu I.Karimovas akcentavo stabilumą šaliai, kuri pietuose turi 137 km sieną su karo draskomu Afganistanu.

I.Karimovui teko susidurti su gandais apie ligą ir fizinį silpnumą, bet praėjusį savaitgalį, kai šoko per pavasario pradžią kovo 21-ąją žyminčios valstybinės Nouruzo šventės renginį, atrodė sveikas.

„Ko uzbekų liaudžiai reikia? Mums reikia taikos ir gerovės – per Nouruzą miniai pasakė I.Karimovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių