V. Putinas kaltina Vakarus destabilizuojant Balkanus

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prieš ketvirtadienio vizitą Serbijoje apkaltino Vakarų šalis destabilizuojant Balkanus, taip atmesdamas jam pačiam dažnai metamą tokį kaltinimą.

„Kalbant apie situaciją Balkanuose, rimtas destabilizuojantis veiksnys čia yra JAV ir kai kurių kitų Vakarų šalių politika, siekiant užsitikrinti dominavimą šiame regione“, – Serbijos laikraščiui „Večernje Novosti“ sakė V. Putinas. Jo interviu buvo paskelbtas Kremliaus interneto svetainėje.

Balkanai dažnai pavadinami Rytų ir Vakarų galių kovos lauku, nors visos regiono šalys siekia įstoti į Europos Sąjungą, o dauguma jau yra susijusios su NATO.

Tačiau kandidatė į ES Serbija lieka ištikima Maskvos sąjungininkė ir ketvirtadienį turi pasitikti V. Putiną paradu.

Abi šalys yra slaviškos, jose dominuoja krikščionių ortodoksų tikėjimas. V. Putinas tai pavadino jų „dvasine ir kultūrine giminyste“.

Jos taip pat laikosi vieningo požiūrio dėl Kosovo – Serbijos buvusios provincijos, kurios nepriklausomybę Belgradas atsisako pripažinti. Maskva šiuo klausimu rėmė Serbiją ir gali naudoti savo veto teisę Kosovo priėmimui į Jungtines Tautas blokuoti.

Tvirta Kosovo sąjungininkė Amerika dažnai kaltindavo Rusiją kišantis į regiono reikalus, įskaitant praėjusių metų referendumą Makedonijoje dėl jos pavadinimo pakeitimo, kuris yra būtina sąlyga įstojimui į NATO.

Tačiau V. Putinas apkaltino Vakarus spaudžiant Makedoniją ir naują kandidatę į NATO Juodkalniją prieš jų žmonių valią.

NATO bandymai plėstis Balkanuose „tik atkuria skiriamąsias linijas Europos žemyne“ ir „šiurkščiai pažeidžia saugumo nedalomumo principą“, laikraščiui „Politika“ sakė jis.

„Taip pat ne kartą esame pareiškę, kad NATO plėtros kursą laikome Šaltojo karo atgyvena, klaidinga ir destruktyvia karine ir politine strategija... Visa tai veda ne prie stabilumo stiprinimo, o prie pasitikėjimo mažinimo ir įtampos Europoje didėjimo“, – sakė V. Putinas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas taip pat kėlė klausimus dėl Makedonijos referendumo, surengto siekiant išspręsti seną ginčą su Graikija, teisėtumo.

„Neprieštaraujame pasiūlytam pavadinimui, tik klausiame... dėl Jungtinių Valstijų noro kuo greičiau nuvesti visas Balkanų valstybes į NATO ir panaikinti bet kokią Rusijos įtaką šiame regione“, – sakė jis.

„Negalime sutikti su tais, kas sako, kad Rusijai nėra vietos Balkanuose“, – pridūrė S. Lavrovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anti-Putinas

Anti-Putinas portretas
Putinas yra tikras DEBILE! Vakariai nedestabilizuoja tik Balkanu salys bet visa pasauli!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių