V. Putinas susitiko su B. al-Assadu ir paragino pradėti Sirijoje „politinį procesą“

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį surengė retą susitikimą su karo krečiamos Sirijos vadovu Basharu al Assadu ir pareiškė, kad „karinė sėkmė“ šioje šalyje atveria kelią pradėti didelio masto „politinį procesą“, per kurį būtų išvestos užsienio pajėgos ir pradėtas atstatymas.

Tačiau ankstesnę dieną Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura perspėjo, kad režimo pajėgų puolimas sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje gali paveikti 2,3 mln. žmonių.

„Po Sirijos vyriausybės kariuomenės sėkmės kovoje su teroristais“ susidarė tinkamos sąlygos „pradėti didelio masto politinį procesą“, Kremlius citavo V. Putiną pranešime, paskelbtame po lyderių susitikimo Juodosios jūros kurorte Sočyje.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams, kad tarp lyderių „vyko išsamios diskusijos“. V. Putinas ir B. al Assadas paskutinį kartą buvo susitikę Rusijos karinių oro pajėgų bazėje Sirijos pajūrio provincijoje Latakijoje.

„Prasidėjus aktyviausiai politinio proceso fazei užsienio pajėgos pasitrauks iš Sirijos teritorijos“, – sakė V. Putinas, bet nepaminėjo, kurių šalių pajėgas turi omenyje.

Rusija į Sirijos pilietinį karą įsitraukusi nuo 2015 metų. Jos karinė pagalba ne vien sudarė sąlygas išlikti B. al Assado režimui, bet ir pakeitė šio konflikto eigą Damasko naudai.

V. Putinas taip pat pasveikino B. al Assadą su „Sirijos vyriausybės armijos sėkme kovoje su teroristų grupuotėmis“.

„Aišku, mūsų tolesnis tikslas – atgaivinti ekonomiką ir teikti humanitarinę pagalbą sunkioje padėtyje atsidūrusiems žmonėms“, – pridūrė Kremliaus vadovas.

„Didėja stabilumas“

Antradienį Kazachstano sostinėje Astanoje baigėsi naujausias Sirijos taikos derybų raundas. Šiose derybose vėl nepavyko padaryti jokios konkrečios pažangos siekiant užbaigti aštuntus metus metus vykstantį konfliktą, jau nusinešusį apie 350 tūkst. gyvybių. 

Astanos derybų procesas, vykstantis lygiagrečiai JT vadovaujamoms deryboms Ženevoje, prasidėjo 2017 metų sausį. Paprastai šiose derybose dalyvauja Sirijos režimo ir opozicijos delegacijos, taip pat vadinamųjų garantuojančiųjų šalių – Irano, Rusijos bei Turkijos – atstovai.

Sirijos prezidentūros išplatintame pranešime B. al Assadas nurodė, kad ketvirtadienį su V. Putinu įvertino politinį procesą ir parinks kandidatus į konstitucinį komitetą. Pasiūlymas suformuoti tokį komitetą, kuris dirbtų su JT, buvo pateiktas sausį per viršūnių susitikimą Sočyje.  

Kremliaus išplatintame pranešime pažymima, jog B. al Assadas sakė, kad Sirijoje „didėja stabilumas, ir tai atveria duris prieš kurį laiką mūsų pradėtam politiniam procesui“. 

„Žinome, kad nebus lengva, nes kai kurios šalys nenori, kad Sirijoje būtų atkurtas stabilumas. Tačiau su jumis ir kitais partneriais bei draugais mes toliau darysime tvirtą pažangą taikos procese“, – pranešime cituojamas B. al Assadas.

„Dėl kariuomenės laimėjimų galime imtis veiksmų normalizuoti padėtį šalyje ir sudaryti sąlygas grįžti daugeliui mūsų tėvynainių“, – sakė Sirijos lyderis.

Rusijos televizija parodė trumpus siužetus iš prezidentų diskusijos.

Damasko režimo pajėgos po brutalaus puolimo praėjusį mėnesį perėmė iš sukilėlių į šiaurės rytus nuo sostinės esančios Gutos kontrolę. Per šį puolimą dešimtys tūkstančių vietos gyventojų buvo priversti palikti savo namus ir bėgti į vyriausybės kontroliuojamas zonas aplink Damaską arba į opozicijos užimtas teritorijas Sirijos šiaurėje. 

Trečiadienį kalbėdamas kasmėnesiniame JT Saugumo Tarybos posėdyje dėl Sirijos, S. de Mistura sakė, kad Sirijos režimas naudojo savo įprastą taktiką, kai iš pradžių sukilėlių teritorijos intensyviai bombarduojamos, tada deramasi, o paskui vykdoma masinė gyventojų evakuacija iš užimtų teritorijų. 

Tačiau specialusis pasiuntinys pažymėjo, kad pusė žmonių, šiuo metu esančių sukilėlių kontroliuojamoje Idlibo provincijoje, yra atvykę čia iš kitų Sirijos rajonų ir „nebeturės kur daugiau eiti“. 

V. Putinas ir B. al Assadas susitiko penktadienį Sočyje numatytų Rusijos prezidento ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel derybų išvakarėse. Tai bus pirmosios jų tiesioginės derybos šiais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių