V. Putinas užsitikrino ketvirtąją kadenciją, bet kas bus 2024-aisiais?

  • Teksto dydis:

Beveik du dešimtmečius Rusijai vadovaujantis Vladimiras Putinas, prognozuojama, sekmadienį per rinkimus užsitikrino ketvirtąją kadenciją ir taip pratęsė savo vadovavimą šaliai dar šešeriems metams.

Tačiau jam neturint nei įpėdinio, nei realių politinių konkurentų, kokie yra galimi scenarijai jo kadencijos pabaigoje 2024 metais?

Palikti valdžią?

Be Konstitucijos pataisų V. Putinas negalėtų rinkimuose dalyvauti penktą kartą – pagrindinis Rusijos įstatymas draudžia vadovauti šaliai ilgiau nei dvi kadencijas iš eilės.

Be to, V. Putinui 2024-aisiais sukaks 72 metai. Jis gali nuspręsti palikti Kremlių po 24 valdžios metų, taip atverdamas prezidento pareigas galimam įpėdiniui.

Rusijoje šiuo metu dominuoja du konkuruojantys technokratų ir „silovikų“ klanai. Pastarieji yra saugumo tarnybų ir kariuomenės atstovai.

„Jau dabar vyksta kova dėl įtakos, – sako nepriklausomas analitikas Nikolajus Petrovas. – Niekas nelauks pasyviai, kiekviena grupė bandys proteguoti savo interesus“.

Interviu Jungtinių Valstijų televizijos kanalui NBC V. Putinas teigė apie įpėdinį galvojantis nuo 2000 metų.

„Apie tai galvoti nėra blogai, tačiau galiausiai tai vis tiek nuspręs Rusijos žmonės“, – sakė prezidentas.

Visgi Rusijoje šiuo metu nėra asmenybės, galinčios pakeisti V. Putiną. Daugelis analitikų sako, kad dabartinis šalies vadovas po šešerių metų tikriausiai ras būdą likti valdžioje.

Apsikeitimas vaidmenimis?

Vienas iš būdų, kaip V. Putinas galėtų likti valdžioje po 2024 metų – užimti kitas pareigas.

Prezidentas galėtų pakartoti 2008 metų istoriją, kai šalies vadovu tapo Dmitrijus Medvedevas, o V. Putinas iki 2012 metų dirbo ministru pirmininku. Vėliau jis buvo perrinktas prezidentu.

„Putinas gali ruošti režimą valdžios perdavimui, bet ne iš Putino kitam prezidentui, o iš Putino Putinui – kitame poste“, – sako N. Petrovas.

Visgi prisiminimai apie didžiulius protestus Maskvoje, kai V. Putinas grįžo į Kremlių 2012 metais, gali atgrasyti šalies lyderį nuo istorijos pakartojimo.

Toks scenarijus kelia rūpesčių ir dėl V. Putino amžiaus. 2030 metais, kai buvęs KGB pareigūnas vėl galėtų kandidatuoti į prezidentus, jam būtų 78-eri.

Prezidentas visam gyvenimui?

V. Putinas taip pat gali pasirinkti Kinijos vadovo Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) kelią ir apskritai panaikinti prezidento kadencijų ribojimą. Taip jis galėtų tapti prezidentu visam gyvenimui.

„Nemanau, kad jis atsisakys valdžios 2024 metais, net jeigu jam bus užtekę. Jis jau dabar akivaizdžiai pavargęs“, – sako politikos analitikas Dmitrijus Oreškinas.

„Jis negali išeiti, nes netiki, kad kažkas jį saugos“, – pridūrė jis.

Pasak eksperto, V. Putinas Rusijoje sukūrė sistemą, kurioje viskas priklauso nuo to, kas yra jos viršuje.

Pats prezidentas kol kas atmeta galimybę visą gyvenimą valdyti Rusiją.

„Niekada nekeičiau Konstitucijos sau naudinga linkme ir šiandien tokio tikslo neturiu“, – NBC kovo mėnesį sakė V. Putinas.

Pasak D. Oreškino, Rusijos prezidentas nenorėtų būti prisimenamas kaip Konstituciją pakeitęs politikas.

Jo teigimu, jeigu norėtų būti prezidentas visą gyvenimą, V. Putinas tai padarytų subtiliau nei kolega Kinijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svajone

Svajone portretas
Putinas vienas iš protingesnių prezidentu ,apie tokį lietuviams ne verta ir svajoti , jems bus pastatytas Amerikonu marionete!!!!! Maža tauta nebeturi iš ko rinkti , padės didysis Dedulis Semas!!!

presas

presas  portretas
Anonimui.Tu parazitas. Kur ziuri saugumas. Varyti tave reikia is Lietuvos.Tu senai drumsti cia vandeni. Tu matomai pats KGBistas., ar tavo tevas treme lietuvius. Putino rinkimai - fikcija, teatras, ir toliau skurdins Rusija. Pats Zirinovskis ne patenkintas rinkimais.

nesiziauk

nesiziauk  portretas
kai putino ranka tave ANONIMEpasiekstada suprasi kas yra putinas rusai patys nemyli parsidaveliu zinok kas taves laukia verksi prisimynes tuos laikus
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių