Rusija uždraudė vairuoti pedofilams, transvestitams ir kitiems neįtikusiems asmenims

  • Teksto dydis:

Rusijoje uždrausta vairuoti transvestitams ir translyčiams asmenims

Rusija priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą, draudžiantį vairuoti transvestitams ir translyčiams asmenims, o šį žingsnį aštriai kritikuoja žmogaus teisių aktyvistai, įskaitant vieną svarbią Kremliaus patarėją.

Šią savaitę įsigaliojęs teisės aktas draudžia vairuoti asmenims, kuriems diagnozuoti daugelis asmenybės arba lytinės tapatybės sutrikimų – taip pat transvestitams ir translyčiams asmenims.

Į šį sąrašą buvo įtraukti fetišistai, vujeristai, pedofilai, taip pat nuo azartinių žaidimų priklausomi asmenys ir kleptomanai.

Anksčiau Rusijoje buvo priimta kitų teisės aktų, laikomų diskriminuojančiais žmones dėl jų lytinės orientacijos.

2012 metais prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, draudžiantį skleisti nepilnamečiams informaciją apie homoseksualius santykius. Dėl to žingsnio protestavo daug tarptautinių žmogaus teisių aktyvistų, taip pat pasaulinių garsenybių, įskaitant popmuzikos žvaigždę Madonną (Madoną).

Tvirtinama, kad naujausiu įstatymu siekiama sumažinti didelį avaringumą Rusijos keliuose, kad prie vairo negalėtų sėsti tam tikrų sveikatos sutrikimų turintys asmenys.
Žurnalistė Jelena Masiuk, Kremliaus žmogaus teisių tarybos narė, pasisakė prieš šį teisės aktą pranešime, ketvirtadienį paskelbtame tarybos tinklalapyje.

Ji pabrėžė, kad „galbūt nesąžininga atimti teisę vairuoti tiems, kurie kenčia nuo lytinės tapatybės ir seksualinės orientacijos sutrikimų“.

„Pavyzdžiui, nesuprantu, kodėl fetišistai, kleptomanai arba translyčiai asmenys negali vairuoti automobilio, – J.Masiuk rašo savo tinklaraštyje. – Man tai panašu į Rusijos piliečių teisių pažeidimą.“

Ji pridūrė, kad Rusijai reikėtų „išnagrinėti pasaulinę praktiką“ ir „spręsti, ar draudimas sėsti prie vairo fetišistams, ekshibicionistams, vujeristams, kleptomanams ir kitiems yra pagrįstas“.

Rusijos žmogaus teisių gynėjų asociacija pareiškė, kad naujasis įstatymas draudžia vairuoti „visiems translyčiams ir neapibrėžtos lytinės tapatybės asmenims, aseksualams, transvestitams, priešingos lyties drabužius dėvintiems asmenims ir žmonėms, kuriems reikalinga lyties keitimo operacija“.

Šis draudimas „akivaizdžiai prieštarauja tarptautinėms normoms ir standartams“, sakoma pranešime.

Asociacija pažymėjo, kad toks draudimas turėtų būti taikomas kai kurioms Rusijoje populiarioms garsenybėms, tokioms kaip persirengėlis Verka Serdiučka, atstovavęs Ukrainai Eurovizijos dainų konkurse.

„Jeigu vairuotojas (vyras) yra persirengęs moterimi ir yra užfiksuojamas policijos kameros, jis turėtų netekti teisių, – portale Gay.ru rašo apžvalgininkas Kolia Bachtinovas. – Vis daugiau suvaržymų – sveika, Šiaurės Korėja!“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių