Valstybinė žiniasklaida: „Hamas“ lyderis lankosi Irane

  • Teksto dydis:

Katare įsikūręs islamistų grupuotės „Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) antradienį lankosi Teherane, kur turi surengti derybas su Irano pareigūnais, pranešė šios šalies valstybinė žiniasklaida.

Vizitas vyksta kitą dieną po to, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba paragino nutraukti ugnį šios palestiniečių grupuotės kare su Izraeliu.

„Hamas“ biuro vadovas Ismailas Haniyeh per savo antradienio kelionę į Teheraną susitiks su Irano užsienio reikalų ministru Hosseinu Amiru-Abdollahianu (Hoseinu Amiru-Abdolahianu)“, – sakoma Irano oficialiosios naujienų svetainės IRNA pranešime.

Jame priduriama, kad I. Haniyeh taip pat susitiks su kitais Irano aukšto rango pareigūnais.

Tai antrasis „Hamas“ lyderio vizitas į Teheraną nuo spalio 7-osios, kai Irano remiama grupuotė surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių.

Prieš tai I. Haniyeh Irane lankėsi lapkričio pradžioje, kai susitiko su Irano aukščiausiuoju vadovu ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjumi) ir kitais pareigūnais.

Iranas pasveikino spalio 7-osios išpuolį kaip sėkmę, tačiau neigė savo sąsajas su juo.

Teherano remiamos grupuotės Irake, Libane, Sirijoje ir Jemene nuo to laiko surengė virtinę išpuolių prieš Izraelio ir Vakarų taikinius.

Pasak „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos, Izraelio atsakomosios kampanijos metu Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 32 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

I. Haniyeh vizitas vyksta po to, kai pirmadienį JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją, kurioje raginama nedelsiant nutraukti ugnį per musulmonų šventąjį ramadano mėnesį ir sudaryti ilgalaikes paliaubas.

Joje taip pat reikalaujama, kad „Hamas“ ir kitos palestiniečių kovotojų grupuotės paleistų įkaitus, kuriuos paėmė per spalio 7-osios išpuolį.

Kovotojai pagrobė apie 250 žmonių, iš kurių, Izraelio teigimu, apie 130 vis dar laikomi Gazos Ruože, įskaitant 33, kaip manoma, žuvusius.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani (Naseras Kananis) pirmadienį priimtą rezoliuciją apibūdino kaip teigiamą, bet nepakankamą žingsnį. Jis paragino imtis „veiksmingų priemonių rezoliucijai įgyvendinti ir visiškai bei visam laikui nutraukti išpuolius“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių