Vatikano pareigūnas: popiežiui labai patinka Kinija

  • Teksto dydis:

Pekiną lankantis Vatikano narys sako, kad Romos popiežiui „labai patinka Kinija“, komunistinė valstybė su kuria Šventasis Sostas dar neturi oficialių diplomatinių santykių.

„Popiežiui Pranciškui labai patinka Kinija ir jos žmonės, istorija ir gyventojai“, – pasak valstybinio dienraščio „Global Times“, ketvirtadienį sakė vyskupas Marcelo Sanchez Sorondo (Marselas Sančesas Sorondas), Pontifiko mokslų akademijos vadovas.

M.Sorondo, kuris laikomas artimu popiežiaus Pranciškaus draugu, naujienų agentūrai AFP penktadienį patvirtino popiežiaus komentarus.

Vatikanas ir Kinija neturi diplomatinių santykių, bet nuo 2013 metų popiežiui Pranciškui perėmus Šventąjį Sostą jis mėgina atgaivinti santykius su Pekinu, vildamasis vėl užmegzti ryšį su Kinijos katalikais.

Derybos tarp dviejų pusių stringa dėl vyskupų skyrimo klausimo.

Kinijoje yra apie 12 milijonų tikinčiųjų, kurie padalinti į ištikimus Pekinui, kurių dvasininkiją pasirenka komunistų partija, ir, vadinamosios „pogrindinės“ bažnyčios nariai, kurie skelbiasi esą ištikimi Vatikanui.

Birželį Roma išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl slaptos, arba pogrindinės, bažnyčios vyskupo, suimto gegužės vidury, likimo.

M.Sorondo Pekine lankosi organų persodinimo konferencijoje. Šia tema Vatikanas yra diskutavęs su Kinijos pareigūnais, kritikuojamais etikos ekspertų ir žmogaus teises ginančių teisėjų, kurie sako, kad Azijos milžinė tebenaudoja organus paimtus iš kalinių po mirties bausmės įvykdymo.

Pekinas 2007 metais priėmė pirmą įstatymą, draudžiantį prekybą organais, bet ši prekyba tebėra opi problema, o šaliai smarkiai trūksta paaukotų organų.

2015 metais taip pat buvo uždrausta praktika persodinimui imti kalinių organus, tačiau baiminamasi, kad kaliniai yra perklasifikuojami kaip savanoriai donorai, kad būtų apeitos taisyklės.

„Kinija stengiasi išspręsti prekybos organais problemą“, – AFP naujienų agentūrai sakė vyskupas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių