Venesuela tapo pirmąja šalimi, turinčia nuosavą kriptovaliutą

  • Teksto dydis:

Venesuela antradienį pradėjo išankstinį kriptovaliutos „El Petro“, užtikrintos naftos, dujų, aukso ir deimantų atsargomis, pardavimą.

Siekdama apeiti finansines sankcijas, kurias šaliai įvedė Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga, Venesuela tapo pirmąja šalimi pasaulyje, turinčia nuosavą kriptovaliutą, skelbia „SMNWeekly.com“.

Vietos žiniasklaida skelbia, kad Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) tikisi, kad jos kriptovaliuta sulauks investuotojų iš Kataro, Turkijos ir kitų Artimųjų Rytų šalių susidomėjimo. Remiantis Venesuelos valdžios planais, „El Petro“ valiutą bus galima naudoti gauti realios valiutos ir apmokėti tiekėjų paslaugas.

Venesuelos prezidento teigimu, bus išleista 100 mln. žetonų, kurių bendra vertė sieks 6 mlrd. JAV dolerių, nepaisant to, kad opozicijos kontroliuojamas Venesuelos parlamentas virtualiąją valiutą paskelbė neteisėta: remiantis šalies įstatymais, Venesuelos parlamentas turi patvirtinti bet kokias valstybines paskolas.

Deputatas Jorge Milanas (Chorchė Milanas) pažymėjo, kad „El Petro“ „nėra kriptovaliuta“. „Tai išankstinis venesuelietiškos naftos pardavimas“, – jį cituoja britų dienraštis „The Guardian“. Deputatas taip pat pridūrė, kad „El Petro“ „specialiai yra skirta korupcijai“.

Pirmojo etapo metu planuojama realizuoti 38,4 mln. „El Petro“, o vėliau – 100 mln., skelbia „Deutsche Welle“.

„El Petro“ kaina iš esmės atitinka venesuelietiškos naftos barelio kainą, kuri šiuo metu yra 60 JAV dolerių. Tačiau kursas bus koreguojamas pagal pokyčius rinkoje.

Venesuela planuoja išleisti dar 44 mln. žetonų kovo 20 d.

Skirtingai nuo daugumos kriptovaliutų, „El Petro“ yra realiu aktyvu – 5 mlrd. barelių naftos iš Ajakučo naftos telkinio – užtikrinta valiuta. Venesuelos valdžia tiksi, kad nuosava kriptovaliuta leis šaliai paprasčiau pritraukti finansinių lėšų iš užsienio.

Ekonominė padėtis Venesueloje jau ne vienerius metus yra itin sunki. Šalyje fiksuojami elektros energijos tiekimo trikdžiai, trūksta pirmojo būtinumo prekių, fiksuojama didžiulė infliacija. Dėl užsienio valiutų trūkumo šalyje smarkiai krito importas, įskaitant ir maisto produktų importą.

Jungtinės Valstijos taiko Venesuelai ekonomines sankcijas dėl opozicijos atstovų persekiojimo.

Pagrindinės reitingų agentūros yra apkarpiusios Venesuelos skolinimosi reitingus iki nemokumo lygio, nes šalis neįvykdė įsipareigojimų dėl kelių obligacijų emisijų.


Šiame straipsnyje: El PetroVenesuelakriptovaliuta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių