Vengrija „gerbia“ ES teismo sprendimą, bet žada tęsti kovą toliau

  • Teksto dydis:

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas po ilgų griežtos retorikos dienų penktadienį pareiškė, kad jo vyriausybė „gerbia“ ES teismo sprendimą atmesti Vengrijos skundą dėl Europos Sąjungos migrantų paskirstymo plano, tačiau pažadėjo toliau kovoti prieš šią kvotų sistemą, pagal kurią valstybės narės turi priimti tūkstančius prieglobsčio prašytojų.

„Vengrija yra Europos Sąjungos narė, todėl privaloma gerbti bloko sutartis ir pripažinti teismo sprendimus“, – sakė Vengrijos populistinės vyriausybės vadovas interviu radijui.

„Tačiau tai nėra priežastis, dėl kurios reikėtų keisti migrantų atsisakančią migracijos politiką“, – kalbėjo jis.

„Teismo sprendimas Vengrijos nieko neįpareigoja“, – pareiškė ministras pirmininkas, paaiškindamas, kad teismas tik aiškinosi ar ES turėjo teisę įvesti pabėgėlių priėmimo kvotas.

„Tikroji kova (su Briuseliu) dar tik prasideda“, – pridūrė V.Orabanas.

Europos Teisingumo Teismas atmetė Slovakijos ir Vengrijos iškeltus ieškinius prieš laikiną mechanizmą dėl privalomo prieglobsčio prašytojų perkėlimo, pagal kurį 160 tūkst. prieglobsčio prašytojų iš Sirijos, Irako ir Eritrėjos turi būti paskirstyti po 28 ES šalis.

Briuselis patvirtino kvotų sistemos planą 2015 metais, kai į Europos šalis, daugiausia Italiją ir Graikiją, atvyko daugiau nei 1 mln. pabėgėlių.

Naujausi ES duomenys rodo, kad šiemet pagal šį planą iš Italijos ir Graikijos buvo perkelta mažiau nei 28 tūkst. migrantų.

V.Orbanas yra sakęs, kad musulmonų imigracijos „nuodai“ kelia grėsmę saugumui bei kenkia krikščioniškai Europos kultūrai ir identitetui. Vengrija kartu priklauso rytinių ir centrinių bloko šalių grupei, prieštaraujančiai kvotų sistemai.

Prasidėjus migrantų krizei Vengrija savo pietiniame pasienyje su ES nepriklausančia Serbija pastatė tvorą ir pasamdė 3 tūkst. pareigūnų pasieniui saugoti.

Šios priemonės, kurias Briuselis sukritikavo, labai sumažino migrantų srautą, o 2016 metų kovą buvo uždarytas ir vadinamasis Balkanų kelias, kuriuo migrantai iš Graikijos keliaudavo į turtingesnes šiaurines šalis.

Praėjusį mėnesį V.Orbanas paprašė Briuselio kompensuoti pusę Europos išorės sienų apsaugai skirtų išlaidų, pasak Budapešto, siekiančių 800 mln. eurų.

Tačiau Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) šią savaitę papriekaištavo Vengrijai, kad ji prašo kompensacijų, bet nenori dalyvauti pabėgėlių perkėlimo progamoje.

V.Orbanas ketvirtadienį piktai sureagavo į šiuos J.-C.Junckerio priekaištus pareikšdamas, kad versti Vengriją priimti imigrantus prilygsta „smurtui“.

Vengrija kartu su Lenkija ir Čekija dar gali sulaukti sankcijų, Briuseliui birželį ėmusis teisinių priemonių – pradėjus pažeidimų nagrinėjimo procedūras dėl atsisakymo priimti pabėgėlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šaunuoliai

Šaunuoliai portretas
ta valdžia kaip atejo taip ir išeis po kitu rinkimu,o savo tauta ir savo šali gina tikri šalies šeimininkai o ne parsidaveliai.taip pat ir lenkai ir čekai,pagarba

tikrai taip

tikrai taip portretas
Prezideno rinkimuose balsuosiu tik už tą kandidatą, kuris pasisakys prieš juodąją invaziją.

oooooch

oooooch portretas
LAIKYKITES!!!! , kol neisileidote ju dar zinote, kad esate VENGRIJA- valstybe ziurinti savo zmoniu intereso, o prisileide nekviestu ..sveciu'', turesite ne savo tvarka , o SIUKSLYNA kuri palieka ,,vargsai'' pabegeliai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių