Vengrijos premjeras džiaugiasi dėl kvietimo į Vašingtoną

  • Teksto dydis:

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, vienas didžiausių Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkų Europoje, pranešė, kad išrinktasis JAV prezidentas pareiškė jam, jog „labai vertina“ Vengriją, ir pakvietė atvykti į Vašingtoną.

„Kalbėjausi telefonu su naujuoju JAV prezidentu ir galiu pasakyti, kad mūsų pozicijos smarkiai pagerėjo. D. Trumpas leido aiškiai suprasti, kad labai vertina Vengriją“, – sakė vyriausybės vadovas ketvirtadienį vakare publikuotame interviu naujienų tinklalapiui „Vilaggazdasag“.

„Jis pakvietė mane į Vašingtoną. Pasakiau jam, kad gana ilgai ten nebuvau, nes į mane buvo žiūrima kaip į baltą varną. Į tai jis juokdamasis atsakė: „Į mane taip pat“, – sakė V. Orbanas.

Liepą 53-ejų metų V. Orbanas tapo pirmuoju Europos Sąjungos (ES) lyderiu, viešai išsakiusiu paramą milijardieriui verslo magnatui. V. Orbanas gyrė tuometinio respublikonų kandidato į prezidentus pasiūlymus dėl imigracijos ir saugumo.

Vengrijos premjeras taip pat vienas pirmųjų iš pasaulio lyderių pasveikino D. Trumpą su netikėta pergale rinkimuose.

Toks tonas žymi pastebimą pasikeitimą santykiuose tarp JAV, ES ir NATO narės Vengrijos.

Nuo 2010-ųjų, kai atėjo į valdžią, V. Orbanas dažnai sulaukdavo Vašingtono kaltinimų dėl demokratijos varžymo.

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir rinkimuose D. Trumpui pralaimėjusi demokratė Hillary Clinton (Hilari Klinton) nekart yra įspėję Vengriją dėl veiksmų prieš žiniasklaidą, pilietinės visuomenės organizacijas ir teismų sistemą.

Budapešto ir Vašingtono santykiai buvo smarkiai pašliję ir 2014 metais, kai keliems neįvardytiems Vengrijos vyriausybės pareigūnams buvo uždrausta įvažiuoti į Jungtines Valstijas dėl numanomos korupcijos.

V. Orbanas interviu „Vilaggazdasag“ sakė, kad atėjus D. Trumpui Jungtinės Valstijos „turės ideologiškai nesuvaržytą prezidentą, atvirą asmenybę“.

„Jį kur kas labiau domina sėkmė, efektyvumas ir rezultatai, o ne politinės teorijos“, – sakė Vengrijos premjeras.

„Mums tai gerai, nes faktai byloja mūsų naudai. Ekonominis bendradarbiavimas visada buvo geras, tik dėl ideologijų kildavo kliūčių“, – pridūrė V. Orbanas.

„Pajutau, kad jis žino, jog vengrai yra drąsi ir laisvę mylinti tauta, kuri per pastaruosius šešerius metus pasiekė stulbinamų ekonominių rezultatų“, – sakė premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuoliai vengrai.

kauniete

kauniete portretas
Merkelienei ir Olandui kaip slapiu skuduru per snuki. Pagarba Orbanui
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių