Vengrijos premjeras: imigracija – terorizmo „Trojos arklys“

  • Teksto dydis:

Migracija yra terorizmo „Trojos arklys“, o dabartinis migrantų srauto sumažėjimas tėra laikinas, antradienį pareiškė Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.

V.Orbanas, kuris jau seniai palaiko JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), nurodė sutvirtinti užtvarus Vengrijos pietiniame pasienyje, kad šalis būtų apsaugota nuo migrantų. Pasak V.Orbano, migrantai, daugiausia musulmonai, kelia grėsmę Europos krikščioniškam identitetui ir kultūrai.

Migracijos problema išliks tol, kol nebus panaikintos jos priežastys šalyse, iš kurių atvyksta migrantai, ir nebus pripažintas jos keliamas pavojus, sako Vengrijos vyriausybės vadovas.

„Migracija yra terorizmo medinis Trojos arklys, – pareiškė V.Orbanas per naujų pasienio apsaugos darbuotojų, kuriuos vyriausybė vadina „pasienio medžiotojais“, prisaikdinimo ceremoniją. – Pas mus atvykstantys žmonės nori gyventi laikydamiesi ne mūsų kultūros ir papročių, o savo, tačiau gauti europietišką gyvenimo kokybę“.

Pasak V.Orbano, Vengrijos sienos ir toliau turės atlaikyti migracijos spaudimą, kadangi milijonai žmonių ruošiasi vykti į Europą ieškoti geresnio gyvenimo.

„Šiuo metu mes vis dar esame apgultyje, – kalbėjo V.Orbanas. – Migracijos srautas tik atslūgo, tačiau dar nesibaigė. Mes laimėjome laiko savo gynybinėms linijoms sustiprinti“.

V.Orbanui sakant kalbą 462 naujiems sienos apsaugos darbuotojams, parlamentarai iš jo vadovaujamos „Fidesz“ ir ultradešiniosios „Jobbik“ partijų priėmė naują įstatymą, kuris dar apriboja prieglobsčio prašytojų teises ir suteikia policijos pareigūnams didesnes galias sugrąžinti migrantus į Serbiją.

Kol šalyje dėl imigracijos galioja nepaprastoji padėtis, kuri neseniai buvo pratęsta iki rugsėjo 7 dienos, visi prieglobsčio prašytojai turės gyventi Serbijos pasienyje iš jūrinių konteinerių įrengtoje stovykloje ir laukti, kol pareigūnai nuspręs patenkinti arba atmesti jų prašymą.

Šis sprendimas priimtas, Vengrijai ruošiantis uždaryti visus kitus po šalį išbarstytus pabėgėlių priėmimo centrus, dalis kurių jau buvo uždaryti praėjusiais metais.

Policijai bus leidžiama sugrąžinti į Serbijos pasienį visus migrantus, kurie negalės įrodyti turintys teisę būti Vengrijoje, nesvarbu, kurioje Vengrijos vietoje jie bus sulaikyti. Nuo liepos 5 dienos į Serbiją galėjo būti sugrąžinami tik tie migrantai, kurie būdavo sugaunami ne toliau nei už 8 kilometrų nuo Serbijos sienos.

Žmogaus teisių gynėjai griežtai sukritikavo šį naują įstatymą, kuris, pasak jų, labai suvaržo prieglobsčio prašytojų teises gauti teisinę pagalbą.

„Šalyje yra vos 400 prieglobsčio prašytojų“, – sakoma pareiškime, kurį pasirašė septynios žmogaus teisių grupės, tarp jų „Amnesty International“, Vengrijos Hensilkio komitetas ir Vengrijos migrantų teises ginanti grupė „MigSzol“.

„Nepaprastosios padėties pratęsimas yra naudingas tik tam, kad būtų toliau skleidžiama ksenofobiška ir baimę skleidžianti propaganda“, – nurodoma jame.

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR) pranešė esanti „labai susirūpinusi“ dėl prieglobsčio prašytojų sulaikymo.

„Šis naujas įstatymas neatitinka Vengrijos įsipareigojimų pagal tarptautinius ir ES įstatymus ir turės siaubingą fizinį ir psichologinį poveikį moterims, vaikams ir vyrams, kurie jau daug iškentėjo, – sakoma UNHCR agentūros pareiškime. – Pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų sulaikymas gali būti pateisinamas pavieniais atvejais ir tik tada, kai yra būtinas, pagrįstas ir suderinamas“.

Vengrija užtvarus Serbijos ir Kroatijos pasienyje pastatė 2015 metais. Per tuos metus, kol nebuvo užtvarų, Vengriją kirto maždaug 400 tūkst. migrantų. Dauguma jų keliavo į Vokietiją ir kitas turtingesnes Vakarų Europos šalis. Antra dabar statoma 150 kilometrų ilgio užtvara Serbijos pasienyje turėtų būti baigta iki gegužės 1 dienos. Ji bus aprūpinta šilumos ir judesio jutikliais ir kita stebėjimo įranga.

Nors V.Orbanas dažnai sako, kad Vengrija laikysis krikščioniškų vertybių ir priims prieglobsčio prašytojus, realiai prieglobstį šalyje gauna tik nedidelė prašytojų dalis. Be to, per dieną pasienio tranzito zonose leidžiama priimti tik maždaug 16 prieglobsčio prašymų. Ekspertai būgštauja, kad įsigaliojus naujoms taisyklėms, šis skaičius dar sumažės.

2016 metais Vengrija priėmė 425 prieglobsčio prašytojus iš 29 tūkst. 432 registruotų. 2015 metais prieglobstis buvo suteiktas 502 žmonėms. Vokietija 2015 metais priėmė 890 tūkst. prieglobsčio ieškotojų, o 2016 metais – 280 tūkstančių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
musu vadovai laizo uzpakalius ES "elitui". tegul veza visas tas siuksles i lietuva. gales nato ginti prezidente, seima ir negrus, kai lietuviai ishsivazines.

nebejuokinga situacija

nebejuokinga situacija portretas
Pagaliau atsirado mastantis zmogus. Musu tiems sedintiems sostuose reiketu pasimokyti is jo.

mmm

mmm portretas
Suskaiciavus iki dabar Vokietijoje gyvenancius turkus ir visus pabegelius galima drasiai teigti kad Vokietija yra musulmoniska valstybe.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių