Višegrado šalys sutarė siųsti karius į Baltijos šalis

  • Teksto dydis:

Vadinamasis Višegrado ketvertas, kurį sudaro Lenkija, Vengrija, Čekija ir Slovakija, sutarė nuo kitų metų siųsti rotacines pajėgas į Baltijos šalis, siekiant atgrasyti Rusiją.

Apie šį įsipareigojimą paskelbta artėjant NATO viršūnių susitikimui Varšuvoje, kur Lietuva, Latvija ir Estija siekia užsitikrinti, kad kiekvienoje iš jų būtų dislokuota po tarptautinį batalioną - iki tūkstančio karių.

Vengrijos užsienio reikalų ministerija BNS patvirtino, kad politinis sutarimas dėl rotacinių pajėgų siuntimo nuo 2017 metų sausio priimtas šį mėnesį per susitikimą Jūrmaloje.

„2016 m. balandžio 21 d. Višegrado grupės užsienio reikalų ministrai susitiko Jūrmaloje, V4 ir Šiaurės bei Baltijos aštuoneto užsienio reikalų ministrų kuluaruose, ir priėmė politinį susitarimą dėl atitinkamų V4 šalių kuopos dydžio karinių kontingentų dislokavimo trijose Baltijos valstybėse pagal rotacijos principą, pradedant nuo 2017 metų sausio“, - atsakydama į BNS klausimus, informavo Vengrijos URM.

„Šio pasiūlymo detalės (laikotarpis, rotacijos tvarka, dislokavimo vieta ir panašiai) bus aptartos tarp V4 gynybos ministrų, konsultuojantis su kolegomis Baltijos šalyse. V4 šalys ketina ketina oficialiai paskelbti savo bendrą iniciatyvą artėjančiame NATO viršūnių susitikime Varšuvoje“, - pridūrė ministerijos atstovai.

Šią savaitę Lietuvos pareigūnai pranešė, kad bataliono dydžio kovinę grupę Lietuvoje ketina suformuoti Vokietija.

Šiuo metu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje yra dislokuota po kuopą - maždaug po 200 - Jungtinių Valstijų karių. Kiti sąjungininkai karius pratyboms siunčia nereguliariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Justas

Justas portretas
Rusai puola ?

tai

tai portretas
Kaip supratau Lietuvos Konstitucija nebegalioja ir piliečių valios referendume atsiklausti nereikės?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių