Visoje Australijoje vidurnaktį buvo registruojamos gėjų santuokos

  • Teksto dydis:

Visoje Australijoje tos pačios lyties asmenų poros antradienio naktį tuokėsi per vidurnakčio ceremonijas, išnykus paskutinei gėjų santuokoms trukdžiusiai teisinei kliūčiai.

Santuokų lygybė teisiškai įsigaliojo gruodžio 9 dieną, didele balsų persvara pritarus parlamentui, bet Australijoje reikalaujama, kad visos poros pareiškimus tuoktis paduotų prieš mėnesį, todėl šis antradienis buvo pirma galima diena gėjų santuokoms.

Sportininkai Craigas Burnsas (Kreigas Bernsas) ir Luke'as Sullivanas (Liukas Salivanas) vidurnaktį susituokė netoli rytinėje pakrantėje esančio Tvid Hedso miesto.

„Tai dar vienas būdas parodyti savo meilę ir dėkingumą partneriui, tavo gyvenime svarbių žmonių akivaizdoje“, – sakė 29 metų sprinteris C. Burnsas, kuris balandžio mėnesį varžysis Sandraugos žaidynėse Australijos Gold Kouste.

Niukasle į šiaurę nuo Sidnėjaus 32 metų Rebecca Hickson (Rebeka Hikson) susituokė su 34 metų Sarah Turnbull (Sara Ternbal), kuri jos partnerė yra jau devynerius metus.

Visuomenę skaldžiusius debatus prieš rinkėjų apklausą dėl gėjų santuokų, kuri buvo surengta prieš balsavimą parlamente, R. Hickson pavadino „baisiu laikotarpiu“. Ji sakė su partnere norėjusi tapti viena pirmųjų Australijoje susituokusių lesbiečių porų ir patekti į istoriją.

Australijos parlamentas už gėjų santuokų legalizavimą nubalsavo po visoje šalyje surengtos rinkėjų apklausos paštu. Tyrimas parodė, kad 62 proc. respondentų norėjo santuokų lygybės.

Vieno mėnesio laukimo periodas išimties tvarka nebuvo taikomas kai kurioms poroms, kurios pastarosiomis savaitėmis jau susituokė. Tarp ypatingų aplinkybių tokiai išimčiai buvo mirtina partnerio liga ir užsienyje gyvenančių giminaičių lėktuvų bilietai į Australiją, užsakyti anksčiau, kol dar nebuvo aiški įstatymo įsigaliojimo data.

Civilines santuokas registruojantis pareigūnas Charlesas Foley (Čarlzas Folis) daug metų agituoja už tai, kad Australija atsisakytų vieno mėnesio laukimo periodo. Pasak jo, toks laikotarpis yra tarp ilgiausių pasaulyje.

Federalinė vyriausybė šį periodą nustatė prieš dešimtmečius, Bažnyčių pageidavimu, kad parapijiečiai turėtų laiko išdėstyti, kodėl galėtų prieštarauti kai kurioms religinėms sąjungoms, sakė Ch. Foley.

Airijoje laukimo periodas yra trys mėnesiai.

Australija ir Airija yra vienintelės šalys, kuriose gėjų santuokų legalizavimo klausimas buvo pateiktas visuomenės balsavimui.

Teisiškai įpareigojamą referendumą dėl atitinkamos konstitucijos pataisos Airija surengė 2015 metais. Per šį plebiscitą 62 proc. dalyvių balsavo už santuokų lygybę.

Australijos konservatorių vyriausybė neįpareigojamą rinkėjų balsavimą paštu surengė norėdama išvengti savo paties parlamentarų susiskaldymo ir pažadėjo balsuoti šiuo klausimu, jei australai pritars lygybei. Australai pritarė, ir parlamentas greitai priėmė įstatymą.

Civilines santuokas registruojanti Judy Ulich (Džudi Ulič) 2013 metais per penkias dienas sostinėje Kanberoje sutuokė 11 tos pačios lyties asmenų porų, bet vėliau Aukštasis teismas panaikino vietos teritorijos įstatymą, kuriuo trumpam buvo užtikrinta santuokų lygybė. Teismas vienbalsiai palaikė skubius federalinės vyriausybės argumentus, kad šis teritorijos įstatymas negalioja, nes neatitinka federalinio tos pačios lyties asmenų santuokų draudimo.

J. Ulich sakė, kad laukia progos antrą kartą sutuokti kelias gėjų poras, kurių santuokos anuomet buvo anuliuotos. Tačiau antradieniui nebuvo numatyta nė viena iš 15 pas ją planuojamų gėjų santuokų. Dauguma gėjų porų nusprendė palaukti kurio nors joms tinkamo savaitgalio.

„Jeigu nenorėjo padaryti pareiškimo ir susituokti dvi minutės po vidurnakčio, žmonės paprastai nesirinko antradienio, kuris yra darbo diena“, – sakė ji.

„Dauguma atvejų jie nori šventės. Jie nori, kad žmonės galėtų pasidžiaugti kartu su jais, nes jie taip kovojo už teisę susituokti“, – pridūrė pareigūnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Povilas

Povilas portretas
Mur mur mur, koki vaikinuka isciulpti...

...

... portretas
Dabar zoofilai savo eilės laukia.

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
NA DULKINKITE VIENAS KITĄ PEDERASTAI,BET KAM TA REKLAMA.ŠLIKŠTYNĖS.TAI LIEČIA LIETUVOS PEDERASTUS.KĄ NEPATINKA.MANO NUOMONĖ.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių