Vokietija nutraukė katalonų separatistų lyderio C. Puigdemont'o ekstradicijos bylą

  • Teksto dydis:

Vokietijos teismas penktadienį oficialiai nutraukė buvusio Katalonijos prezidento Carleso Puigdemont'o (Karleso Pudždemono) ekstradicijos procesą, Ispanijai atšaukus Europos arešto orderį, todėl separatistų lyderis galės netrikdomai išvykti iš šalies.

Šlėzvigo-Holšteino žemės teismas atšaukė sprendimą laikyti C. Puigdemont'ą arešte, kol bus išnagrinėtas jo ekstradicijos klausimas. Vokietija katalonų separatistų lyderį sulaikė kovą ir vėliau paleido už užstatą, bet jis turėjo reguliariai registruotis policijoje ir neturėjo teisės palikti šalies be prokurorų leidimo.

Ketvirtadienį Ispanijos Aukščiausiasis Teismas atšaukė prašymą išduoti C. Puigdemont'ą ir penkis kitus katalonų politikus, Madrido kaltinamus maištu už pastangas užtikrinti Katalonijos nepriklausomybę.

C. Puigdemont'as buvo sulaikytas į pietus nuo Vokietijos sienos su Danija, kai automobiliu važiavo iš Suomijos į Belgiją, kur pernai pabėgo iš Ispanijos.

Šlėzvigo-Holsteino teismas anksčiau šį mėnesį išaiškino, kad pagal Vokietijos teisinę sistemą artimiausias atitikmuo Ispanijos kaltinimui maištu – tėvynės išdavystė – nėra šiuo atveju taikytinas, nes C. Puigdemont'o veiksmų praeitą rudenį nelydėjo smurtas.

Teismas pabrėžė, kad Europos teisinėje praktikoje numatyta, kad priimančioji šalis – šiuo atveju Ispanija – gali teisti kaltinamąjį, pareikšdama tik tuos kaltinimus, kurie buvo patvirtinti per ekstradicijos procesą. Tai reiškia, kad susigrąžinusi C. Puigdemont'ą Ispanija negalėtų jo apkaltinti maišto kurstymu.

Tokiu atveju Ispanijoje suimti separatistai galėtų argumentuoti, kad jie taip pat neturėtų būti teisiami pagal kaltinimus maištu, už kurį gresia iki 25 metų įkalinimo. Toks posūkis Madridą atvestų į itin keblią padėtį.

Manoma, kad C. Puigdemontas pastaruoju metu gyveno Hamburge. Jis yra sakęs, kad norėtų grįžti į Belgiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių