Vokietija perspėja JAV nesielgti su Rusija kaip su sąjungininke

  • Teksto dydis:

Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen) penktadienį perspėjo Vašingtoną, kad šis nekeltų grėsmės Europos sanglaudai, ir pareiškė, kad stipri ES atitinka ir JAV interesus.

Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen) penktadienį perspėjo Vašingtoną, kad šis nekeltų grėsmės Europos sanglaudai, ir pareiškė, kad stipri ES atitinka ir JAV interesus.

„Mūsų draugai amerikiečiai puikiai žino, kad jūsų tonas Europos ir NATO atžvilgiu turi tiesioginės įtakos mūsų žemyno sanglaudai“, – sakė ministrė per Miuncheno saugumo konferenciją.

„Stabili Europos Sąjunga atitinka ir Amerikos interesus, kaip ir stipri, vieninga bei ryžtinga NATO“, – pridūrė ji, regis, norėdama papriekaištauti JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) dėl jo pagyrų Didžiosios Britanijos sprendimui trauktis iš Europos Sąjungos bei jo kritikos NATO narių atžvilgiu.

JAV taip pat nereikėtų vienodai elgtis ir su sąjungininkėmis, ir su Rusija, dar pažymėjo U.von der Leyen.

„Negali būti vienodos politikos sąjungininkių ir tų, kurie atvirai abejoja mūsų vertybėmis, mūsų sienomis ir tarptautine teise, atžvilgiu“, – sakė ji.

„Vadinasi, mes privalome siekti patikimų santykių su Rusija, užuot bandę apeiti partneres dvišalėmis derybomis“, – pažymėjo ministrė.

Užėmęs prezidento postą D.Trumpas pareiškė visiškai remiąs NATO, bet per rinkimų kampaniją žvelgė iš aukšto į Aljansą ir vadino jį „atgyvena“.

Ne kartą jis gyrė V.Putiną ir ragino glaudžiau bendradarbiauti su Rusija, ypač kovose su grupuote „Islamo valstybė“ Sirijoje.

Vokietijos gynybos ministrė U.von der Leyen, kalbėdama apie kovą su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ ir kitomis ekstremistinėmis organizacijomis, pareiškė, kad „mes turime vengti, jog ši kova nevirstų kova su islamu ir musulmonais – kitaip kyla pavojus dar pagilinti susipriešinimą, iš kurio atsiranda teroras ir smurtas“.

„Teisingiau būtų siekti partnerystės su tų pačių pažiūrų musulmonų ir arabų valstybėmis“, – pridūrė ji.

A. Merkel: NATO svarbi ir JAV

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį, prasidedant Miuncheno saugumo konferencijai, pareiškė, kad NATO yra svarbi ne tik Europai, bet ir Jungtinėms Valstijoms.

„Manau, kad turime suvokti bendrą NATO vertę“, – sakė ji spaudos konferencijoje Berlyne, kurioje dalyvavo ir Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Trudo).

„Tokia yra tiesa mums Vokietijoje ir Europos valstybėms, transatlantinio aljanso narėms“, – kalbėjo ji.

„Bet aš manau, kad Jungtinių Valstijų galia taip pat gerokai sustiprėjo dėl NATO, ir NATO yra svarbi organizacija ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms“, – kalbėjo A.Merkel.

Vokietijos kanclerė pridūrė, kad su Aljansu susiję klausimai turi būti aptariami „mūsų bendro intereso dvasioje“.

Vėliau A.Merkel turi išvykti į Miuncheno saugumo konferenciją, kur pagrindinis dėmesys bus skiriamas užsienio politikos klausimams, kuriuos kelia naujojo JAV prezidento D.Trumpo administracija.

Neseniai D.Trumpas šį Aljansą pavadino „atgyvena“ ir ne kartą ragino kitas nares didinti išlaidas gynybai, jeigu jos nori, kad JAV pajėgos padėtų jas apsaugoti.

A.Merkel pakartojo, kad Vokietija planuoja padidinti savo išlaidas gynybai iki dviejų procentų savo bendrojo vidaus produkto, kaip buvo susitarta 2014 metų NATO viršūnių susitikime Velse.

Stipriausia garantija prieš nestabilumą ir smurtą

Saitas tarp Europos ir Amerikos yra tvirčiausia garantija prieš nestabilumą ir smurtą, sakė JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas (Džimas Matisas) penktadienį, norėdamas apraminti sąjungininkes, trokštančias aiškumo iš Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) Baltųjų rūmų.

Tarptautinės partnerės vis dar nerimauja po D.Trumpo rinkiminės retorikos su jo abejonėmis dėl seniai įkurtų aljansų; joms kelia nerimą ir vis stiprėjantis skandalas dėl galimų ryšių tarp D.Trumpo administracijos ir Maskvos.

„Transatlantinis saitas lieka mūsų stipriausia garantija prieš nestabilumą ir smurtą“, – sakė J.Mattisas Miuncheno saugumo konferencijoje.

„Esu įsitikinęs, kad mes stiprinsime savo partnerystę, stodami prieš tuos, kurie pasirenka ataką prieš nekaltus žmones ir mūsų demokratinius procesus bei laisves“, – kalbėjo jis.

„Prezidentas Trumpas pradėjo eiti pareigas ir dabar reiškia visišką savo paramą NATO, – nurodė J.Mattisas savo pranešime, kuriame, iš pažiūros, pripažino ankstesnį kritišką prezidento požiūrį į NATO, tačiau pabrėžė, kad jis pasikeitė. – Transatlantinė vienybė palaiko Europos vienybę..., Europos iniciatyvos ir NATO vienybę vienos kitą stiprina“.

Keturių žvaigždučių dimisijos generolas J.Mattisas, vadovavęs jūrų pėstininkams, daugel metų dirbęs su tarptautiniais partneriais, dažnokai pasirenka kitokį nei jo viršininkas toną, pabrėždamas transatlantinių ryšių svarbą ir skeptiškai atsiliepdamas apie karinio bendradarbiavimo su Rusija galimybes.

D.Trumpas yra sakęs esąs atviras glaudesniam bendradarbiavimui su Maskva, ypač kovose su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“.

Tuo tarpu J.Mattisas ketvirtadienį per NATO viršūnių susitikimą sakė, kad Jungtinių Valstijų kariuomenė kol kas nėra pasiruošusi bendradarbiauti su Rusija, kai Maskvos gynybos ministras paragino gerinti ryšius šioje srityje.

„Šiuo metu neturime galimybės bendradarbiauti kariniu lygmeniu“, – sakė jis žurnalistams ir pridūrė, kad Rusija pirmiau turi „įrodyti“, kad pati laikosi tarptautinės teisės.

Miuncheno saugumo konferencija, kuria siekiama skatinti tarptautinį bendradarbiavimą, jau vyksta 53 kartą.

„Per visus tuos 53 metus mes nebuvome susidūrę su tokia situacija, su kuria susiduriame dabar, – sakė renginį pradėjęs konferencijos organizatorius Wolfgangas Ischingeris (Volfgangas Išingeris), buvęs Vokietijos ambasadorius JAV. – Europos lyderiai, Europos vyriausybės ir kiti nekantraudami nori sužinoti, ką iš tiesų atneš JAV užsienio politika“.


Šiame straipsnyje: vokietijaRusijaJAVsaugumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kaip tie debilai degradavę nusibodo,kad rusai atakuoja
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių