Vokietija ragina Rusiją vengti naujų ginklavimosi varžybų

  • Teksto dydis:

Vokietijos užsienio reikalų ministras penktadienį paragino Rusiją išsaugoti vieną svarbią Šaltojo karo laikų nusiginklavimo sutartį ir taip išvengti naujų ginklavimosi varžybų su JAV.

Penktadienį Maskvoje besilankantis Heiko Maasas (Heikas Masas) paragino Rusiją sunaikinti turimas raketas, kurios, kaip teigia Vašingtonas, pažeidžia Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF) sąlygas. JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pernai paskelbė, kad jo šalis traukiasi iš šio susitarimo dėl numanomų Rusijos pažeidimų.

„Manome, kad Rusija gali išsaugoti šią sutartį, – po pasitarimo su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu pareiškė H. Maasas. – Ji daro esminę įtaką mūsų saugumo interesams.“

Dėl 1987 metais JAV prezidento Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) ir SSRS lyderio Michailo Gorbačiovo pasirašytos INF likimo tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų pastebimai padidėjo įtampa.

D. Trumpui pažadėjus pasitraukti iš susitarimo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pagrasino naujomis ginklavimosi varžybomis ir pareiškė, kad labiausiai nuo jų nukentėtų Europa.

Vašingtonas teigia, kad raketų sistemą 9M729 pagaminusi Maskva pažeidė INF sąlygas ir perspėjo, jog atšauks sutartį, jei Rusija neatsikratys šios ginkluotės. Maskva tokius kaltinimus kategoriškai atmeta.

„Kaip ir kitos NATO narės, manome, kad egzistuoja raketa, pažeidžianti šią sutartį. Ji turėtų būti sunaikinta patikimu būdu, kad būtų galima sugrįžti prie susitarimo įgyvendinimo“, – reporteriams sakė Vokietijos URM vadovas.

H. Maasas pagyrė Maskvą už pastangas išsaugoti INF ir išreiškė viltį, kad artimiausiu metu atsinaujins Rusijos ir JAV derybos.

Praėjusį mėnesį Vašingtonas nustatė 60 dienų terminą, per kurį pareikalavo likviduoti galimai INF pažeidžiančią raketų sistemą. Kitu atveju JAV pagrasino pradėti šešių mėnesių trukmės formalaus pasitraukimo iš sutarties procedūrą.

S. Lavrovas savo ruožtu pareiškė, jog Vašingtonas nepateikė jokių įrodymų, kad raketų bandymus atlikusi Rusija pažeidė INF nuostatas.

Jis teigė, kad Vašingtono reikalavimas sunaikinti raketas ir leisti reguliariai tikrinti Rusijos karinius objektus tėra „pretekstas pasitraukti iš susitarimo“.

„Per spalio mėnesį vykusias oficialias diskusijas apie ginklų kontrolę ir nusiginklavimo klausimus JAV pareiškė, kad sprendimas yra galutinis, o jų pranešimas apie pasitraukimą iš INF nėra kvietimas pradėti dialogą. Tai yra citata“, – sakė jis.

Anksčiau šią savaitę Ženevoje įvykusios derybos tarp JAV ir Rusijos pareigūnų nedavė rezultato. Maskva pareiškė, kad Vašingtonas nenusiteikęs toliau derėtis, o vienas amerikiečių pareigūnas tvirtino, jog Rusija tiesiog „tuščiažodžiauja“ apie savo skaidrumą.

Pasak rusų pareigūnų, JAV atstovai patvirtino Vašingtono ketinimus vasario 2 dieną pradėti pasitraukimo iš INF procedūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

XL

XL portretas
Amerikonas turėtu mum bajoram pempes lesti, o ne kištis i europos reikalus. Ryžas karsonas nupušes.

man patinka:))

man patinka:)) portretas
...Vokietija ragina Rusiją vengti naujų ginklavimosi varžybų.. ,Bet - Helene Fischer: "Я родилась в Сибири" ( Russian songs ) HD720p..!!!:)

manau vokietija turetu issakyt savo nuomone

manau  vokietija  turetu  issakyt  savo  nuomone   portretas
amerikonams -kad neeskaluotu ginklavimosi varzybu ir nebeliptu [ Trumpas paskelbe] y kosmosa su atominem bombom nekurtu kosminiu kariniu pajegu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių