Vokietijai – D. Trumpo kritika dėl prekybos ir NATO įmokų

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė nepasitenkinimą dėl JAV prekybos su Vokietija deficito ir pareiškė, kad ši šalis privalo didinti įmokas į NATO biudžetą.

„Mes turime DIDŽIULĮ prekybos su Vokietija deficitą, be to, jie skiria GEROKAI MAŽIAU nei turėtų lėšų NATO ir kariuomenei, – rašė jis. – Tai labai blogai Jungtinėms Valstijoms. Tai pasikeis“.

Ši žinutė pasirodė po Vokietijos išsakytos kritikos Amerikai, kuri nuskambėjo D.Trumpui savaitgalį užbaigus savo pirmą oficialią užsienio kelionę, kurios metu jis apsilankė Saudo Arabijoje, Izraelyje, Briuselyje ir dalyvavo Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime Italijoje.

Vokietijos kritika D.Trumpui

Vokietija pirmadienį kritikavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) dėl jo „trumparegiškos“ politikos, „susilpninusios Vakarus“ ir kenkiančios Europos interesams.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) kritikos strėlių D.Trumpui pažėrė Amerikos prezidentui baigus pirmąją per savo kadenciją užsienio kelionę, kurios metu jis aplankė Saudo Arabiją, Izraelį, Briuselį ir Italiją.

Sekmadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel perspėjo, kad Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija galbūt nebėra visiškai patikimos partnerės.

Vokietija savo nepasitenkinimą išsakė po šeštadienį pasibaigusio Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo. Per šį renginį D.Trumpas dar neatskleidė, ar JAV laikysis 2015 metais priimtos Paryžiaus sutarties, įpareigojančios valstybės mažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir imtis kitokių priemonių, turinčių sulėtinti pasaulinio klimato šiltėjimą.

Keliomis dienomis anksčiau Saudo Arabijoje dalyvaujant JAV prezidentui buvo sudarytas didžiausia per šalies istoriją ginkluotės pardavimo sutartis. Vašingtono ir Saudo Arabijos sudarytas beveik 110 mlrd. dolerių vertės susitarimų paketas apima tankus, kovinius laivus bei priešraketinės gynybos sistemas.

„Asmuo, kuris spartina klimato kaitą silpnindamas aplinkos apsaugą, kuris parduoda ginklus, keliaujančius į konfliktų zonas ir kuris nenori politinėmis priemonėmis spręsti religinių konfliktų, kelia grėsmę taikai Europoje“, – pirmadienį sakė Vokietijos diplomatijos vadovas.

„Trumparegiška Amerikos vyriausybės politika kenkia Europos Sąjungos interesams“, – sakė ministras ir pridūrė, jog „Vakarų (vaidmuo) tapo mažesnis ar bent silpnesnis“.

„Mes, europiečiai, privalome kovoti dėl didesnės klimato apsaugos, mažiau ginklų ir (kovoti) su religiniu (fanatizmu), antraip Artimieji Rytai ir Afrika ir toliau bus nestabilūs“, – pareiškė S.Gabrielis.

„Imti likimą į savo rankas“

Vokietijos išsakyta kritika Vašingtonui, tradiciškai laikomam artimu Berlyno sąjungininku, buvo labai netikėta ir pasirodė vis labiau vėstant dvišaliams santykiams.

Sausį, kai prezidentu buvo prisaikdintas D.Trumpas, A.Merkel milijardieriui ir buvusiam televizijos realybės šou veidui sakė, kad dvišalis bendradarbiavimas vyks remiantis bendromis demokratinėmis vertybėmis.

Dabartiniai A.Merkel ir D.Trumpo santykiai atrodo visiškai kitaip nei šilti kanclerės ryšiai su buvusiu JAV vadovu Baracku Obama (Baraku Obama). Pastarasis praėjusią savaitę lankėsi Berlyne vykusioje protestantizmui skirtoje konferencijoje.

Konferencijoje B.Obama su A.Merkel diskutavo apie demokratiją ir pasaulinę atsakomybę, o keliomis valandomis vėliau Vokietijos kanclerė išvyko į Briuselį, kur NATO viršūnių susitikime susitiko su D.Trumpu.

Per Aljanso lyderių susitikimą ketvirtadienį D.Trumpas kritikavo 23 iš 28 NATO narių, įskaitant Vokietiją, kurios „vis dar nemoka tiek, kiek turėtų mokėti“ blokui. Kiekviena Aljanso šalis turėtų skirtų gynybai mažiausiai 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto, bet kol kas šį kriterijų tenkina tik penkios narės.

Po NATO ir G-7 viršūnių susitikimų per vieną rinkimų kampanijos renginį Vokietijos pietiniame Miuncheno mieste A.Merkel pareiškė: „Laikai, kai galėjome visiškai kliautis kitais, jau besibaigią. Įsitikinau tuo per kelias pastarąsias dienas“.

„Mes, europiečiai, privalome imti likimą į savo rankas. Mūsų draugystė su JAV, su JK, mūsų kaimyniški santykiai su Rusija ir kitomis šalimis, žinoma, galioja. Tačiau privalome žinoti, kad turime patys kovoti už savo ateitį“, – sakė kanclerė.

Tačiau Britanija pirmadienį patikino Berlyną, kad ir toliau bus „tvirta partnerė“.

„Pradėdami derybas dėl pasitraukimo iš ES galime nuraminti Vokietiją ir kitas Europos šalis, kad ruošiamės būti jų tvirta partnere gynybos ir saugumo srityse, taip pat, tikimės, ir prekyboje“, – sakė vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd (Amber Rad) interviu BBC radijui.

„Galime nuraminti ponią Angelą Merkel, jog norime tvirtos ir ypatingos partnerystės, kad galėtumėme ir toliau palaikyti saugumą visoje Europoje, kad visi būtume saugūs nuo užsienio teroristų ir tų, kuriuos bandoma išugdyti mūsų šalyje“, – kalbėjo ji.

Prancūzijos gynybos ministrė Sylvie Goulard (Silvi Gular) savo ruožtu sakė, kad D.Trumpo kritika NATO sąjungininkėms gali paskatinti bendros Europos gynybos politikos priėmimą.

„Šiuo metu, kai norime žengti į priekį dėl Europos ir jos gynybos, tai yra paskata“, – teigė ji.

Tuo tarpu Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) „remia tiltų statybos“ idėją, sakė jo atstovas Margaritis Schinas.

ES „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog sutinka su A.Merkel, kad „Europos likimas yra mūsų pačių rankose“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tas ryzas Tramp(as)

Tas ryzas Tramp(as) portretas
Visa Evropa isdulkins! Ir gerai padaris:)) Malacius amerikonas!!

...

... portretas
TIK dabar supratot??? O kai JAV spec.tarnybos net ir Merkel pokalbių klausės, tai čia - nieko tokio?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių