Vokietijos prezidentas apgailestauja dėl „atvirų žaizdų“ santykiuose su Rusija

  • Teksto dydis:

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas-Valteris Šteinmejeris) trečiadienį viešėdamas Maskvoje pasisakė už geresnius ryšius su Rusija ir pažymėjo, kad „atviros žaizdos“ dvišaliuose santykiuose turėtų būti užgydytos.

Tai pirmasis Vokietijos prezidento vizitas į Rusiją nuo 2010 metų. Jis surengtas tarp šalių toliau tvyrant įtemptiems santykiams, kurie pašlijo dėl Rusijos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos ir Maskvos paramos prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose.

Buvęs užsienio reikalų ministras F.-W. Steinmeieris aktyviai dalyvavo Berlyno pastangose tarpininkauti mėginant spręsti krizę Ukrainoje ir seniai pasisako už bendradarbiavimą su Rusija.

„Mes abu manome, kad dabartinė padėtis negali ir neturėtų mūsų tenkinti“, – sakė F.-W. Steinmeieris po derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Mums dar toli iki normalių santykių; tebėra atvirų žaizdų, neišspręstų klausimų, visų pirma – dėl Krymo perėmimo ir konflikto Rytų Ukrainoje, kurie apsunkina mūsų santykius“, – sakė jis.

V. Putinas savo ruožtu pažymėjo, kad Maskva pasirengusi plėtoti santykius su Berlynu, ir pridūrė, jog vokiečių verslo įmonės suinteresuotos plėsti veiklą Rusijoje.

„Nepaisant tam tikrų politinių sunkumų Rusijos ir Vokietijos santykiai nėra mirties taške“, – sakė jis.

Anksčiau trečiadienį F.-W. Steinmeieris susitiko su paskutiniu Sovietų Sąjungos lyderiu 86 metų Michailu Gorbačiovu, iš kurio sulaukė patarimo, kaip pagerinti dvišalius santykius.

„Jis man pasakė: „Vienintelis būdas – reikia toliau kalbėtis, net apie sudėtingus dalykus“, – sakė F.-W. Steinmeieris žurnalistams po valandą trukusio susitikimo.

„Atvykstu tokiu metu, kai Vokietijos ir Rusijos santykiai yra sudėtingi“, – sakė F.-W. Steinmeieris.

„Laikau savo pareiga prisidėti prie to, kad jie neliktų tokie amžiams“, – pridūrė jis.

Vokietijos prezidentas taip pat apsilankė autoritetingiausioje Rusijos pilietinių teisių organizacijoje „Memorial“ ir dalyvavo ceremonijoje, per kurią Protestantų Bažnyčiai buvo grąžinta sovietų valdžios atimta katedra.

F.-W. Steinmeieris džiaugėsi 1938 metais sovietų valdžios atimtos katedros grąžinimu ir išreiškė viltį, kad ši bažnyčia toliau išliks ortodoksų ir protestantų, taip pat rusų ir vokiečių, „sąlyčio vieta“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kai

Kai portretas
Kai paskaitai apie rusu ir vokieciu santykius ta is tu straipsniu pradedi suprasti kad lietuva buvo uzpuolusi rusija Sendien Litafobija rusijoje didesne nei naciam per antraji kara

Lietuvis

Lietuvis portretas
Vel apie rusu drauga straipsniai pasipylė gal jis ne vokietijos o rusijos prezidentas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių