Vokietijos prezidentas ragina partijas apsigalvoti

  • Teksto dydis:

Praėjus kelioms valandoms nuo derybų dėl koalicijos žlugimo, Vokietijos prezidentas paragino savo šalies partijas persvarstyti savo požiūrius, kad būtų suformuota naujoji vyriausybė.

Konservatyviųjų kanclerės Angelos Merkel derybos dėl koalicijos su verslą remiančiais laisvaisiais demokratais ir tradiciškai kairėn linkusiais žaliaisiais žlugo sekmadienį vėlai vakare.

Be to, pirmadienį centro kairieji socialdemokratai, buvusios Merkel vyriausybės partneriai, pareiškė nekeisią savo atsisakymo dalyvauti naujoje A. Merkel administracijoje.

Jeigu ir toliau bus laikomasi tokių pozicijų, vienintelis variantas bus mažumos vyriausybė arba nauji rinkimai.

Prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris), kuriam tektų spręsti dėl tų variantų, ketina šią savaitę susitikti su įvairių partijų aktyvu ir raginti juos persigalvoti.

„Būtų didžiulis nesusipratimas šalies viduje ir už jos ribų, ir ypač mūsų europinėje kaimynystėje, – sakė F.-W. Steinmeieris, – jeigu politinės jėgos didžiausioje ir ekonomiškai stipriausioje Europos šalyje nesilaikytų savo įsipareigojimų“.

„Vyriausybės sudarymas visuomet būdavo sunkus procesas, ką duoti ir ką paimti, bet mandatas formuoti vyriausybę yra, turbūt, aukščiausias rinkėjų suteiktas mandatas demokratinėje valstybėje; ir šis mandatas išlieka“, – sakė prezidentas.

„Dabar kaip tik yra ta akimirka, kai visi dalyviai turi persvarstyti savo požiūrį“, – pridūrė jis.

Turėdamas galią skelbti naujus rinkimus F.-W. Steinmeieris aiškiai nurodė, kad toks variantas jam mažiausiai tinkamas.

„Aš tikiuosi, visos partijos sutiks derėtis, kad vyriausybė būtų sudaryta artimiausioje ateityje“, – sakė jis.

F.-W. Steinmeieris sakė kalbėsiąsis su nesėkmingų koalicijos derybų dalyviais: kanclerės A. Merkel konservatyviuoju bloku CDU-CSU, žaliaisiais ir laisvaisiais demokratais (FDP).

Taip pat jis žadėjo kalbėtis ir su „tų partijų, kurių programos persidengia ir netrukdo formuoti vyriausybę, pirmininkais“, – užuomina apie centro kairių socialdemokratus (SPD).

Žeminančiai pralaimėję rinkimus rugsėjį socialdemokratai vėl kartojo, kad jų vieta yra opozicijoje, o ne naujajame A. Merkel vadovaujamame aljanse, kuriame jiems tektų jaunesnių koalicijos partnerių vaidmuo.

Visai prieš pat F.-W. Steinmeierio pareiškimo paskelbimą, SPD pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) kartojo, kad jo partija „netinkama formuoti naujai didžiajai koalicija“ su A. Merkel konservatyviuoju bloku.

ES įsitikinusi Vokietijos stabilumu

Europos Sąjunga pirmadienį pareiškė esanti įsitikinusi Vokietijos „stabilumu ir tęstinumu“, nepaisant žlugusių derybų suformuoti koalicinę vyriausybę ir kanclerei Angelai Merkel žūtbūt siekiant išgelbėti šalį nuo krizės.

Praėjus daugiau nei mėnesiui sunkių derybų, nepadėjusių A. Merkel suburti naujos valdančiosios koalicijos, Europos didžiausios ekonomikos laukia pirmalaikiai rinkimai arba mėnesiai nežinomybės vadovaujant ankstesnei vyriausybei.

Krizė vienoje svarbiausių ES narių, nerimauti verčia bloką, mėginantį suformuoti savo ateitį po „Brexit“, tačiau Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas sakė, kad ES pasitiki Vokietijos politine sistema.

„Esame įsitikinę, kad Vokietijos konstitucinis procesas suteiks pagrindą stabilumui ir tęstinumui, tapusiam Vokietijos politikos prekiniu ženklu, – sakė M. Schinas. – Vokietijos konstitucija tokiose situacijose suteikia pagrindą stabilumui ir tęstinumui, ypač atsižvelgiant į praeityje išmoktas pamokas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių