Žaidynės nepakėlė brazilams nuotaikos

Brazilija padovanojo pasauliui įspūdingą sporto renginį – olimpines žaidynes. Vis dėlto daugelis brazilų mano, kad olimpiada pridarė jų šaliai daugiau žalos, nei atnešė naudos. Anot ekspertų, visuomenės nuotaikos nepagerės, jeigu Brazilija nesusitvarkys su ją slegiančiomis politinėmis, socialinėmis ir ekonominėmis problemomis.

Vertina skeptiškai

Brazilijos laikraštis "Estadao" šią savaitę paskelbė viešosios nuomonės tyrimų agentūros "Ibope Inteligencia" atliktos sociologinės apklausos rezultatus. Džiaugtis nėra dėl ko: apklausa parodė, kad beveik 62 proc. respondentų įsitikinę, kad Rio de Žaneiro žaidynės Brazilijai buvo labiau žalingos negu naudingos, nors 57 proc. laikėsi nuomonės, kad šis renginys pagerino Brazilijos tarptautinį įvaizdį.

Vertindami olimpiados organizavimą 42 proc. apklaustų Brazilijos gyventojų pažymėjo, kad renginys pavyko gerai arba puikiai, 30 proc. – vidutiniškai, o 24 proc. – prastai.

Apklausa buvo atlikta rugpjūčio 11–15 d., olimpiadai įpusėjus.

"Ibope Inteligencia" vadovė Marcia Cavallari konstatavo, kad "dviprasmiškos išvados iš dalies paaiškinamos faktu, kad Brazilija šią sporto šventę organizavo apimta didžiausios per kelis dešimtmečius recesijos".

"Žmonės neįžvelgia naudos, kurios valstybė gali tikėtis iš tokio masto renginių, – komentavo ekspertė. – Dauguma palaiko (žaidynes), bet esama abejonių dėl viešųjų lėšų naudojimo šio pobūdžio renginiams, kai esama kitų prioritetų, ypač dėl ekonomikos krizės."

Daug problemų

Olimpinės žaidynės Rio de Žaneirui tapo tikru iššūkiu, atsižvelgus į faktą, kad dabar miesto administracijai trūksta pinigų net policijos patrulių automobiliams į gatves išleisti. Negana to, kai kurių policijos departamentų darbuotojai sako, kad net popieriaus ėmė stigti...

Miesto ligoninėse padėtis – sudėtinga: ligoniams trūksta palatų, o gydytojams – aparatūros.

Negana to, medicinos darbuotojai, kurie yra priversti grumtis su Zikos viruso protrūkiu, laiku negauna atlyginimų už savo darbą.

Universitetų dėstytojai streikuoja, nes už pastaruosius akademinius metus dar negavo atlygio.

Statybų sektorius, nors kruta, netrukus gali panirti į sąstingį, mat daugelis projektų buvo susiję su žaidynėmis, o jos jau baigėsi. Pagaliau ir nedarbo lygis nuosekliai auga.

Tiesa, šios ir daugelis kitų problemų – ne žaidynių padariniai. Rio de Žaneirą problemos užgriuvo dar prieš olimpiadą ir dėl to visų pirma yra kalta Braziliją užklupusi didžiausia ekonomikos krizė šalies istorijoje.

Miesto valdžia prieš žaidynes netgi buvo priversta skelbti nepaprastąją padėtį ir kreiptis finansinės pagalbos į federalinę valdžią.

Vyriausybė tada sutiko pagelbėti ir atseikėjo 1 mlrd. JAV dolerių, kad tik žaidynės pavyktų. Vis dėlto, nors renginys tikrai pavyko, problemos niekur nedingo.


Šiame straipsnyje: BrazilijaOlimpiadario2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

neveltui

neveltui portretas
p. butkevic vaziavo pasisemti patirties ir isitikinti kad ne visi lygus o yra ir lygesniu ka sekmingai siandien idiegia bedarbiu ir pensininku atzvilgiu juk geras mokinys /perspjauna/ mokytoja nors tas butu ir kitoji planetoji
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių