„Amnesty International“: surinkta tvirtų įrodymų apie Izraelio karo nusikaltimus

  • Teksto dydis:

Izraelio puolimo Gazos Ruože, surengto po to, kai toje palestiniečių teritorijoje pernai vykstant karui buvo pagrobtas vienas žydų valstybės karys, analizė atskleidė „tvirtų įrodymų“, kad per tą operaciją buvo įvykdyta karo nusikaltimų, trečiadienį panešė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.

Londone įsikūrusi organizacija paragino teisiškai persekioti atsakinguosius dėl numanomų pažeidimų, paskelbusi išsamią studiją apie tą Izraelio karinę operaciją, naudodama liudininkų parodymus, palydovines nuotraukas ir vaizdo įrašus.

„Esama tvirtų įrodymų, kad Izraelio pajėgos įvykdė karo nusikaltimų, nepaliaujamai ir dideliu mastu bombarduodamos gyvenamąsias teritorijas Rafache, siekdamos sužlugdyti leitenanto Hadaro Goldino pagrobimą (ir) demonstruodamos sukrečiantį civilių gyvybių nepaisymą“, – sakoma „Amnesty International“ Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos programos direktoriaus Philipo Lutherio (Filipo Liuterio) pranešime.

„Jos įvykdė virtinę neproporcingų ir visais kitais atžvilgiais beatodairiškų atakų, kurių visiškai nesugebėjo nepriklausomai ištirti“, – pridūrė jis.

Izraelis griežtai neigia šiuos kaltinimus, sakydamas, kad „Amnesty International“ ataskaita yra „fundamentaliai ydinga dėl savo metodologijos, faktų, teisinės analizės ir išvadų“.

„Skaitant šią ataskaitą susidaro įspūdis, kad (Izraelio kariuomenė) kovėsi pati su savimi – kadangi joje beveik neminimi „Hamas“ ir kitų palestiniečių teroristinių organizacijų kariniai veiksmai“, – sakoma Izraelio užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ataskaitoje minimi incidentai daugiausiai susiję su praeitų metų rugpjūčio 1-osios įvykiais, dėl kurių ta diena buvo praminta „juoduoju penktadieniu“. Tąsyk palestiniečiai sučiupo H.Goldiną tuojau po to, kai buvo paskelbtos paliaubos. Vėliau jis buvo paskelbtas žuvusiu.

Kaip pranešama, kariuomenė panaudojo vadinamąją Hanibalo direktyvą, įpareigojančią išvaduoti pagrobtą karį intensyviomis karinėmis priemonėmis, net jeigu jos sukeltų pavojų pagrobtojo gyvybei.

Pernai vasarą 50 dienų trukęs karas smarkiai nuniokojo Gazos Ruožą: žuvo 2 251 palestinietis, tarp jų per 500 vaikų. Taip pat žuvo 73 izraeliečiai, iš jų 67 kariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Dar ne to išgirsim; įdomu kas pirmasis susprogdins a'bombą?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių