„Amnesty International“: Ukrainoje vykdoma daug karo nusikaltimų

  • Teksto dydis:

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ penktadienį apkaltino Ukrainos vyriausybės pajėgas vykdant kankinimus, o prorusiškus separatistus – dar sunkesniais karo nusikaltimais, tokiais kaip grupinės egzekucijos, vykdytais iki vasarį paskelbtų paliaubų ir vėliau.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ penktadienį apkaltino Ukrainos vyriausybės pajėgas vykdant kankinimus, o prorusiškus separatistus – dar sunkesniais karo nusikaltimais, tokiais kaip grupinės egzekucijos, vykdytais iki vasarį paskelbtų paliaubų ir vėliau.

Ši abiem kariaujančioms pusėms nepalanki ataskaita papildė virtinę nepriklausomų tyrimų, kurių išvados rodo, jog Europoje vyksta brutaliausias konfliktas nuo Balkanų krizės praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje.

„Buvę belaisviai pasakojo, kad būdavo mušami iki kaulų lūžių, kankinami elektros srove, spardomi, badomi, pakabinami ant lubų; jiems po kelias dienas nebuvo leidžiama miegoti, grasinama mirtimi, atsisakoma suteikti skubiai reikalingą medicinos pagalbą ir imituojamos egzekucijos“, – sakoma naujoje „Amnesty“ ataskaitoje.

Per pastaruosius 13 mėnesių vykstantį konfliktą beveik kasdien iš abiejų pusių vykstantys apšaudymai iš netiksliai nutaikomų ginklų nusinešė jau bent 6 250 žmonių gyvybių, o beveik 2 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Didelę dalį Kijevo vyriausybės pajėgų sudaro nereguliarieji daliniai, pavaldūs saviems vadams nacionalistams, kurie atrodo menkai paisantys įsakymų, gaunamų iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybės.

Penktadienį paskelbtoje „Amnesty International“ ataskaitoje dėmesys sutelktas į sukrečiančius kaltinimus dėl nederamo elgesio su belaisviais, bet tokie kaltinimai taip pat yra dalis įtempto informacinio karo tarp Rusijos valstybinės televizijos ir daugiausiai provakarietiškos Ukrainos žiniasklaidos.

Tyrėjai nurodė, kad 32 iš 33 apklaustų buvusių belaisvių abiejose konflikto pusėse pasakojo apie „žiaurius mušimus arba kitokius rimtus pažeidimus“.

„Pasakojimai apie belaisvių kankinimus yra ir labai dažni, ir sukrečiantys“, – sakė „Amnesty“ Europos ir Centrinės Azijos programos direktorius Johnas Dalhuisenas (Džonas Dalheisenas).

„Belaisviai abiejose pusėse būdavo mušami arba būdavo imituojamos jų egzekucijos, – pridūrė jis. – Esame dokumentavę grupinių žudymų, vykdytų separatistų grupių. Kankinti arba sąmoningai žudyti per konfliktą sučiuptus belaisvius yra karo nusikaltimas.“


Šiame straipsnyje: Ukrainakaras UkrainojeAmnesty International

NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Galėtų LT spauda paskelbti ESBO stebėtojų išvadas dėl oligarcho kalamoiskio privataus samdinių bataliono AZOV įvykdytų karo nusikaltimų prieš civilius gyventojus. Žiaurumai nesuvokiami , bet ...negalima- cenzūra.

klausimui

klausimui portretas
ar neuztenka tavo idejiniui vadui putleriui auku? Kiekviena diena skelbiama kiek ukrainos patriotu zuva del ko kovoja tavo zmogzudziai gali paaiskint? Del to kad ukraina nebutu europoj? Uz tai kad ruskiai yra tikrieji fasishtai jiem "chacholai" ne zmones suknisti fasistai

klausimas

klausimas portretas
ar kruviniausio XXI - ojo amž. diktatoriaus Porošenkos [ Valcmano ] viešpatavimo metu , Ukraina jau tapo Europos Sąjungos ''demokratijos'' simboliu ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių