Areštai Turkijoje tęsiasi: nurodyta sulaikyti per 70 pilotų

  • Teksto dydis:

Turkijoje nurodyta sulaikyti 73 šalies oro pajėgų pilotus tęsiant tyrimą dėl judėjimo, kuris kaltinamas liepą organizavęs žlugusį perversmą, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Mažiausiai 45 pilotai jau sulaikyti per ketvirtadienį pradėtas policijos operacijas visoje šalyje, įskaitant centrinę Konijos provinciją ir sostinę Ankarą, nurodė oficiali Anatolijos naujienų agentūra.   

Pilotai įtariami ryšiais su judėjimu, vadovaujamu JAV gyvenančio musulmonų dvasininko Fethullah Guleno (Fetchulos Giuleno), kurį Turkija laiko pagrindiniu nesėkmingo liepos 15-osios pučo sumanytoju.

Pensilvanijoje įsikūręs G. Gulenas kategoriškai neigia prisidėjęs prie perversmo organizavimo.

Išduotuose arešto orderiuose pilotai kaltinami „pažeidę Konstituciją“, dalyvavę „ginkluotame sukilime prieš Turkijos Respubliką“ ir „veikę (Guleno) organizacijos vardu“, pranešė naujienų agentūra „Dogan“.  

Kai kurių pilotų policija ieškojo Turkijos oro pajėgų 3-ojo sparno vadavietėje Konijoje. Šioje vadavietėje nuo liepos buvo sulaikytos kelios dešimtys pilotų, įtariamų ryšiais su F. Guleno organizacija, nurodė Anatolijos naujienų agentūra.     

Praėjusią savaitę Turkijos žiniasklaida pranešė, kad 47 šios bazės kariniai pareigūnai buvo sulaikyti dėl numanomų ryšių su F. Guleno judėjimu.

„Dogan“ informavo, kad 29 iš 47 sulaikytų kariškių vėliau buvo skirtas areštas. 

Iš viso nuo liepos dėl galimų sąsajų su F. Guleno judėjimu buvo areštuoti daugiau nei 35 tūkst. žmonių, iš kurių beveik 26 tūkst. buvo paleisti skyrus „teisminę kontrolę“. 

Turkija skelbia, kad dėl galimų sąsajų su nesėkmingu perversmu į tyrėjų taikiklį iš viso buvo patekę ir patikrinti 82 tūkst. žmonių.

Dešimtys tūkstančių teismų sistemos, kariuomenės ir švietimo sektoriaus darbuotojų buvo atleisti, jų įgaliojimai buvo sustabdyti dėl numanomų ryšių su F. Guleno judėjimu.

Šių „valymų“ ir areštų bangos mastas bei sparta sukėlė susirūpinimą Vakaruose. Daugelio Europos valstybių lyderiai ragino Ankarą laikytis įstatymo viršenybės principo.

Turkija tvirtina, kad laikosi įstatymų, ir pabrėžia, kad susidūrė su ypatinga grėsme, kuriai pažaboti reikia skubių priemonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių