Bostone paminėtos maratono sprogdinimo metinės

Bostonas antradienį iškilmingai pagerbė lygiai prieš metus įvykdytų maratono sprogdinimų aukas tylos minute ir vėliavos pakėlimo ceremonija.

JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) vadovavo emocingai atminimo ceremonijai Hyneso (Hainso) suvažiavimų centre, esančiame šalia vietos, kur buvo įvykdytas šalį sukrėtęs išpuolis, per kurį žuvo trys žmonės, o dar per 260 buvo sužeisti.

„Tapote Amerikos ryžto veidu – panašiai, kaip per (2001-ųjų) rugsėjo 11-ąją“, kai tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ kovotojai įvykdė atakas Niujorke ir Vašingtone, J.Bidenas sakė per sprogdinimus gyviems likusiems žmonėms, aukų artimiesiems ir gelbėtojams, atvykusiems į incidento vietą 2013 metų balandžio 15-ąją.

J.Bidenas pridūrė, kad šių metų Bostono maratonas, kuris vyks ateinantį pirmadienį, pasiųs žinią „ne vien likusiai pasaulio daliai, bet ir teroristams, kad mes niekada nepasiduosime, niekada nesusigūšime“.

„Amerika niekada nepasitrauks. Mes esame Bostonas. Mes esame Amerika. Mes atsakome. Mes ištveriame. Mes nugalime. Ir finišo linija priklauso mums. Tegul Dievas laimina jus visus, ir tegul Dievas saugo mūsų karius“, – pareiškė jis.

Lyjant J.Bidenas ir Masačusetso gubernatorius Devalis Patrickas (Devalis Patrikas) vadovavo vėliavos pakėlimo ceremonijai netoli finišo linijos, kur praeitais metais detonavo dvi bombos, kurių korpusams buvo panaudoti greitpuodžiai.

Ceremoniją po atviru dangumi pradėjo daina „God Bless America“ („Dieve, laimink Ameriką“), kurią atliko airių tenoras Ronanas Tynanas (Ronanas Tainanas).

J.Bidenas ir kiti ceremonijos dalyviai nulenkė galvas per tylos minutę, o bažnyčių varpai suskambo 14 val. 49 min. vietos (21 val. 49 min. Lietuvos) laiku, minint pirmosios bombos sprogimą. Vėliau pasigirdo dūdmaišių melodijos.

Keliomis valandomis vėliau įvyko nerimą pakurstęs incidentas, kai sprogdinimų vietoje buvo rastos dvi kažkieno paliktos kuprinės.

Bostono policijos departamento pareigūnai tas kuprines sunaikino, o vėliau buvo pranešta, kad sulaikytas vienas įtariamasis.

Išpuolį beveik milijoną gyventojų turinčiame JAV šiaurės rytiniame mieste, kaip įtariama, įvykdė du broliai čečėnai, kurie daug metų gyveno Jungtinėse Valstijose.

Tuo tarpu Vašingtone prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir jo padėjėjai Bostono sprogdinimų aukas pagerbė tylos minute Ovaliniame kabinete, nurodė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

B.Obama sakė skiriantis savo mintis ir maldas po to sukrėtimo mėginantiems atsigauti žmonėms, taip pat gyrė „daugybės bostoniečių neįtikėtiną narsą ir lyderystę po šios neapsakomos tragedijos“.

„Reiškiame nuoširdžiausią padėką narsiems ugniagesiams, policijos pareigūnams, medicinos profesionalams, bėgikams ir žiūrovams – kurie bemat pademonstravo dvasią, ant kurios buvo pastatytas Bostonas: ištvermę, laisvę ir meilę“, – sakoma šalies vadovo pranešime.

Bombos, į kurių užtaisus buvo pridėta metalinių daiktų, sužalojo daug žmonių minioje. Kai kurie sužeistieji neteko galūnių.

Džocharas Carnajevas, kuriam dabar 20 metų, ir jo 26 metų brolis Tamerlanas buvo atpažinti pagal nuotraukas ir vaizdo įrašus, o galiausiai užspeisti policijos po keturias dienas trukusias gaudynes, paralyžiavusias gyvenimą mieste.

Tamerlanas žuvo per susišaudymą su policija, o Džocharas buvo sužeistas ir galiausiai sučiuptas. Jaunesnio iš brolių Carnajevų teismas prasidės lapkritį. Jeigu jis bus pripažintas kaltu, vaikinui gali būti skirta mirties bausmė.

Šiemet Bostono maratono, kuris yra rengiamas nuo 1897 metų, organizatoriai leido užsiregistruoti daugiau šio bėgimo dalyvių. Kelis pastaruosius metus jų bėgdavo apie 27 tūkst., o šiemet dalyvių bus 36 000. Rekordinis dalyvių skaičius (38 708) buvo užregistruotas 1996 metais, minint šio renginio 100-ąsias metines.

Bostono maratono saugumo priemonės buvo sustiprintos po pastarųjų išpuolių: gatvėse budės daugiau policininkų, o renginių vietose nebus leidžiama neštis krepšių ir stiklinių butelių. Ten taip pat negalės būti jokių didelių konteinerių.

Žiūrovai bus tikrinami metalo ieškikliais, o renginių vietos bus stebimos per šimtus vaizdo kamerų.

Manoma, kad broliai Carnajevai bombas atsinešė paslėpę kuprinėse.

Džocharas Carnajevas padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą, atsakydamas į 30 federalinių kaltinimų, susijusių su sprogdinimais – įskaitant 17 kaltinimų dėl sunkių nusikaltimų, už kuriuos gali būti skirta mirties bausmė arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Tarp tokių kaltinimų įvardijamas masinio naikinimo ginklo panaudojimas, sukėlęs žmonių mirtį, sąmokslas įvykdyti sprogdinimą ir sprogdinimas viešoje vietoje, sukėlęs žmonių mirtį, taip pat automobilio nuvarymas.

Dž.Carnajevas taip pat kaltinamas dėl incidento, įvykusio per brolių gaudynes, kai buvo nušautas vienas Masačusetso technologijų instituto policininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių