Burundyje paaštrėjo krizė po įtakingo generolo nužudymo

  • Teksto dydis:

Įtakingas Burundžio generolas, kuris taip pat buvo artimas prezidento Pierre'o Nkurunzizos (Pjero Nkurunzizos) patarėjas, buvo nužudytas sekmadienį, kai jo automobilis pateko į pasalą sostinėje Bužumbūroje, pranešė pareigūnai ir incidento liudininkai.

Velionis generolas Adolphe'as Nshimirimana (Adolfas Nšimirimana) buvo daugelio laikomas šios krizės krečiamos Vidurio Afrikos šalies faktiniu saugumo vadovu ir netgi antruoju pagal rangą režimo nariu.

Policija ir liudininkai sakė, kad per sekmadienio rytą surengtą išpuolį generolą A.Nshimirimana vežusiam pikapui smogė dvi raketos; mašina taip pat buvo apšaudyta iš automatų. Vėliau buvo patvirtinta, kad žuvo generolas ir jo vairuotojas.

Prezidento ryšių su visuomene vadovas Willy Nyamitwe (Vilis Njamitvė) patvirtino, kad per tą ataką žuvo generolas, kuris anksčiau buvo armijos štabo viršininkas ir žvalgybos vadovas.

Šis nužudymas buvo įvykdytas praėjus kiek daugiau negu savaitei po to, kai prezidentas P.Nkurunziza buvo paskelbtas nugalėtoju po prieštaringai vertinamų rinkimų pirmąjį ratą ir užsitikrino trečią kadenciją iš eilės, nors tam priešinosi opozicija ir nepritarė tarptautinė bendruomenė.

Opozicija tvirtino, kad P.Nkurunzizos kandidatavimas prieštarauja konstitucijai. Neramumai šalyje tęsėsi kelis mėnesius, o vyriausybės pajėgoms triuškinant protestuotojus žuvo bent 100 žmonių. Be to, gegužės viduryje Burundyje mėginta įvykdyti perversmą.

Generolas A.Nshimirimana buvo laikomas represijų prieš protestuotojus vadovu, taip pat pagrindiniu veikėju, sužlugdžiusio brendusį perversmą.

Vienas prezidentūros šaltinis sakė, kad padėtis Burundyje dabar yra „rimta“ ir perspėjo, kad gali kilti keršto išpuolių banga.

„Padėtis labai rimta. Generolas buvo labai svarbus šios sistemos narys, – sakė šaltinis, prašęs neviešinti jo vardo. – Stengiamės valdyti padėtį, bet tai nelengva. Mūsų vaikinai nori keršyti.“

Baiminamasi, kad atsinaujinęs konfliktas šalyje gali vėl įžiebti etninį smurtą tarp hutų ir tutsių bei sukelti dar vieną humanitarinę katastrofą neramiame Afrikos Didžiųjų Ežerų regione.

Per vėliausią pilietinį karą Burundyje, pasibaigusį 2006 metais, žuvo bent 300 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nigga

nigga portretas
netolima lt beretyno ateitis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių