Buvęs Rusijos šnipas A. Litvinenka neabejojo: nurodymą jį nužudyti davė V. Putinas

  • Teksto dydis:

Buvęs Rusijos šnipas Aleksandras Litvinenka, miręs praėjus trims mėnesiams po to, kai išgėrė radioaktyviu poloniu užnuodytos arbatos, yra sakęs Didžiosios Britanijos policijai, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas asmeniškai susijęs su jo apnuodijimu, antradienį išgirdo tyrėjai Londone.

Britanijos tarnybos įsitikinusios, kad Kremliaus kritiku tapęs A.Litvinenka buvo nunuodytas žaliąja arbata, į kurią buvo įpilta polonio izotopo Po-210. Agentas tos arbatos išgėrė Londono centre esančiame viešbutyje „Millennium“ 2006 metų lapkričio 1 dieną per susitikimą su dviem pažįstamais iš Rusijos – Andrejumi Lugovojumi ir Dmitrijumi Kovtunu.

Prasidėjus seniai lauktam tyrimui, per kurį dėmesys bus sutelktas į tamsų Britanijos ir Rusijos šnipų, tremtyje gyvenančių rusų oligarchų ir mafijos pasaulį, advokatas Robinas Tamas sakė, kad Britanijos vyriausybės surinkti įslaptinti įrodymai akivaizdžiai byloja apie Rusijos vyriausybės kaltumą.

R.Tamas perskaitė ištrauką iš parodymų, kuriuos merdėjantis A.Litvinenka davė detektyvams. Buvęs šnipas tuomet sakė: „Nė kiek neabejoju, kad tai padarė Rusijos slaptoji tarnyba.“

„Išmanydamas tą sistemą žinau, kad įsakymą nužudyti pilietį kitoje šalyje arba savoje teritorijoje, ypač jeigu tai kaip nors susiję su Didžiąja Britanija, galėjo duoti tik vienas asmuo. Tas asmuo yra Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas“, – sakė A.Litvinenka.

Kremlius atkakliai neigė bet kokius savo ryšius su tuo nužudymu – kaip ir pagrindiniai įtariamieji A.Lugovojus ir D.Kovtunas, kuriuos Rusija atsisako išduoti.

Jaudinamoje įžanginėje kalboje A.Litvinenkos našlės Marinos advokatas Benas Emmersonas (Benas Emersonas) taip pat kaltino V.Putiną. Pasak jo, visi įrodymai byloja, kad prezidentas įsakė nužudyti maištingąjį agentą, kad nuslėptų savo administracijos glaudžius ryšius su Rusijos mafija, kuriuos esą turėtų atskleisti šis tyrimas.

„Tai buvo branduolinio terorizmo aktas didmiesčio gatvėse, sukėlęs pavojų daugybės visuomenės narių gyvybėms“, – pabrėžė B.Emmersonas.

„Ponas Putinas turėtų būti demaskuotas šio tyrimo – kaip ne kas kitas, o paprastas nusikaltėlis, persirengęs valstybės vadovu“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Dieve,

To Dieve,  portretas
Tu gnyda, dar Dievo vardą drįsti rašyti...Ar žinai kad Litvinineko išaiškino, kas namus sprogdino Rusijoje? Ar žinai tai, kad teisybę sakė, buvo suimtas? Ar žinai tu gnyda kas davė nurodymą nužudyti žmogų? Ir tokių gnydu kaip tu pilna yra...

tam Dieve

tam Dieve portretas
idiote, dievo nėra ir niekada nebuvo, bet tokių švancų, kaip tu, pilna visose pakampėse. Linkiu, kad tavo išperas kas nors rusišku būdu nužudytų.

Dieve

Dieve portretas
teisingai padare,jeigu liepe nuzudyti.Parsidavelius visos,save gerbencios valstybes,naikina,Suniui-sunies mirtis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių