Dėl išdavyste kaltinamos daugiavaikės motinos – tūkstantinė peticija V. Putinui

  • Teksto dydis:

Dešimtys tūkstančių žmonių antradienį pareikalavo, Rusijos prezidentas paleistų išdavyste kaltinamą septynių vaikų motiną, kuri paskambino į Ukrainos ambasadą ir pranešė apie rusų kariuomenės judėjimą.

Svetlana Davydova, kuriai gresia įkalinimo bausmė nuo 12 iki 20 metų, yra laikoma Maskvos sustiprinto saugumo Lefortovo kalėjime.

Jos jauniausias vaikas, dvejų metų mergaitė, dar buvo maitinama motinos pienu, kai praėjusį mėnesį moteris buvo suimta į vakarus nuo Maskvos esančiame Viazmos mieste.
Šis atvejis sukrėtė visą šalį. Daugiau nei 50 tūkst. rusų, tarp kurių buvo garsių aktorių, režisierių ir televizijos įžymybės pasirašė atvirą laišką V. Putinui.

„Pone prezidente, prašome jūsų būti gailestingam moteriai ir didelės šeimos motinai“, – sakoma laiške.

„Mes tikimės, kad tyrimas ir galimas teismas bus kaip įmanoma atviresni ir atitiks įstatymų normas“, – nurodoma jame.

Tarp laišką pasirašiusiųjų yra Natalija Solženicina, Nobelio literatūros premijos laureato Aleksandro Solženicino našlė, režisierius Andrejus Zviagincevas ir aktorės Čulpan Chamatova bei Lija Achedžakova.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad prezidentūra šią peticiją gavo ir ją nagrinės atitinkamu laiku.

36-erių S.Davydova, nepritarianti konfliktui Ukrainoje, pernai balandį paskambino į Ukrainos ambasadą ir pranešė, kad Viazmoje esanti karinė bazė ištuštėjo ir kad, gali būti, jog kariai iš jos buvo išsiųsti į kitą sienos pusę – Ukrainą.

Ji taip pat neva sakiusi Ukrainos ambasadai, kad ji girdėjusi vieno kario žodžius, jog Rusijos karinės žvalgybos GRU pajėgos bus siunčiamos į misiją – tikėtina, į Ukrainą.

Stebėtojai vadina S.Davydovos bylą didžiuliu keblumu valdžiai, kuri beveik visiškai užgniaužė bet kokią informaciją apie Rusijos intervenciją Ukrainoje.

Valdžią kritikuojantieji taip pat sako, kad elgesys su S.Davydova primena represinio sovietų režimo ekscesus ir kad taip siekiama parodyti vyriausybės norą dar griežčiau stengtis užgniaužti kitokią nuomonę.

L.Achedžakova, viena populiariausių ir tiesmukiškiausių rusų aktorių, sakė padarysianti „absoliučiai viską“, kad padėtų šiai moteriai.

„Tai ne-į-ti-ki-mo siaubingumo signalas! Tai 1938-ieji!“, – pareiškė ji radijui „Echo Moskvy“, turėdama omenyje Stalino laikų represijas.

L.Achedžakova pasirašė laidavimą už valstybės išdavyste kaltinamą S.Davydovą. Teisme už ją laiduoti pasirengę ir kiti rusų inteligentijos atstovai: Vladimiras Pozneris, Borisas Akuninas ir kiti. Už kardomosios priemonės pakeitimą peticiją pasirašė daugiau kaip 50 tūkst. žmonių.

Anksčiau valdžios atstovai buvo užsiminę, kad S.Davydovai gali būti neleista auginti savo vaikų. Tačiau antradienį Rusijos vaikų teisių ombudsmenas Pavelas Astachovas pasakė, kad S.Davydovos vyras puikiai prižiūri vaikus ir kad sulaikytąją galima būtų sugrąžinti namo.

„Nepažeidžiant pirminio tyrimo tikslų, nepriklausomai nuo kaltinimų sunkumo, manau, kad galima tarpininkauti, jog mama būtų sugrąžinta vaikams“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Huntai

Huntai portretas
Putleri pakars.......patys rusijos zmones!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių