ES neabejotinai griežtins sankcijas Rusijai, sako Prancūzija

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) šeštadienį pareiškė, kad per Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą Briuselyje veikiausiai bus susitarta sugriežtinti sankcijas Rusijai dėl konflikto Ukrainoje eskalavimo.

„Sankcijos neabejotinai bus griežtinamos ir (Europos) Komisija turės padirbėti“, kad tai būtų įgyvendinta, sakė F.Hollande'as žurnalistams Paryžiuje po susitikimo su centro kairiųjų partijų lyderių susitikimo.

Konfliktas Ukrainoje yra „didžiausia krizė nuo Šaltojo karo pabaigos“, pripažino Prancūzijos vadovas.

„Ji arti Europos. Ji ant Europos sienos... Tai, kas vyksta, tiesiogiai susiję su Europa. Ne vien Europa – su visu pasauliu, tačiau su Europa – ypatingai“, – pridūrė jis.

Kitaip negu kiti pasaulio lyderiai, F.Hollande'as nesakė esantis tvirtai įsitikinęs Rusijos karių buvimu Ukrainos teritorijoje. Pasak jo, „tikėtina“, kad ten esama Rusijos karių ir kad neabejotina, jog „ginkluoti sukilėliai gauna pagalbą iš Rusijos“.

Tačiau prezidentas pabrėžė, kad pastarieji įvykiai žymi „neabejotiną eskalavimą“ – „per kelias pastarąsias savaites žuvo 2 500“ žmonių.

„Europa turi veikti. Ji jau veikia. Tačiau dėl šios įtampos eskalavimo reikia priimti naujų sprendimų“, – sakė jis.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos liepą sugriežtino sankcijas Rusijai ir promaskvietiškiems separatistams Ukrainoje, kai virš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos buvo numuštas Malaizijos keleivinis laineris.

F.Hollande'as sakė, kad Ukrainos prezidento Petro Porošenkos bus „labai atidžiai išklausyta“ per šeštadienį prasidėsiantį viršūnių susitikimą.

Jis sakė penktadienį kalbėjęsis telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, pabrėždamas Ukrainos suverenumo svarbą, taip pat aiškindamas, kad papildomas separatistų apginklavimas tik dar labiau pakurstys krizę.

F.Hollande'as pakartojo, jog Prancūzija pasiruošusi surengti derybas „Normandijos formatu“, kuriose dalyvautų Rusija, Ukraina, Vokietija ir Prancūzija, tačiau tokiam susitikimui būtų keliama „išankstinių sąlygų“.

„Negalima gaišti laiko“, – sakė jis, perspėjęs, kad esama „tikro karo grėsmės“.

Anksčiau šeštadienį ES išorės politikos vadovė Catherine Ashton (Ketrin Ašton) sakė, kad ES lyderiai priims sprendimą dėl naujų sankcijų Rusijai, taip pat pareiškė „didį susirūpinimą“ dėl susiklosčiusios padėties.

Kalbėdama po ES užsienio reikalų ministrų susitikimo Milane, C.Ashton sakė, kad diplomatijos vadovai buvo „labai aiškiai nusistatę, jog karinio sprendinio nėra“.

„Mums reikalingas tvarus politinis sprendinys, kuris gerbtų Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenumą“, – C.Ashton sakė žurnalistams.

ES lyderiai vėliau šeštadienį susitiks Briuselyje, kur aukštų Bendrijos postų dalybas tikriausiai nustelbs įvykiai prie bloko rytinių sienų.


Šiame straipsnyje: Francois HollandeESsankcijosRusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

to Rusas

to Rusas portretas
Valink į savo rusiją ir gyvenk savo iliuzijų pasaulyje.

to Kęstas Br

to Kęstas Br portretas
Nereikėjo dirbt su rusais, kai patys žinojot, kad jie rizikingi. Dabar srėbk pasekmes ir tylėk!!!

koko

koko portretas
o kur varo lietuvos zmones? Greit TV atjungs - sedesim kaip lokiai miske. DDD
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių