Europos Taryboje – kirtis Rusijai

  • Teksto dydis:

Išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos pajėgų veiksmų rytų Ukrainoje

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) trečiadienį pareiškė esanti smarkiai susirūpinusi dėl Rusijos vykdomo smurto eskalavimo Ukrainos rytuose.

„Asamblėja reiškia gilų susirūpinimą dėl įvykių rytų Ukrainoje ir smerkia Rusijos vaidmenį kurstant bei eskaluojant tuos įvykius“, – sakoma trečiadienio vakarą priimtoje ETPA rezoliucijoje.

Tuo dokumentu taip pat buvo iki balandžio pratęstos Rusijai taikomos ETPA sankcijos: suspenduota jos delegacijos teisė balsuoti, dalyvauti valdančiųjų komitetų posėdžiuose ir stebėti rinkimus ETPA delegacijų sudėtyje.

Dokumente smerkiamas Rusijos vaidmuo „kurstant ir eskaluojant įvykius Ukrainoje, įskaitant ginklų tiekimą sukilėlių pajėgoms ir slaptus Rusijos karių veiksmus rytų Ukrainoje“.

„Be to, Asamblėja reiškia nerimą dėl didelio skaičiaus Rusijos „savanorių“ dalyvavimo konflikte rytų Ukrainoje be jokių akivaizdžių Rusijos valdžios veiksmų sustabdyti tokį dalyvavimą, nors taip yra pažeidžiamas pačios Rusijos Federacijos baudžiamasis kodeksas“, – sakome rezoliucijoje.

ETPA tokius veiksmus vertina kaip „Rusijos Federacijos vykdomą vienos iš Europos Tarybos narių teritorinio vientisumo ir sienų šiurkštų pažeidimą“, taip pat ragina „Rusijos valdžią nedelsiant išvesti iš Ukrainos teritorijos visas savo karius, įskaitant slapta (veikiančias) pajėgas; susilaikyti nuo ginklų tiekimo sukilėlių pajėgoms; imtis įtikinamų priemonių, kad būtų sustabdytas Rusijos savanorių srautas į konfliktą rytų Ukrainoje; priimti Baudžiamojo kodekso pataisas, numatančias baudžiamąją atsakomybę už Rusijos civilių dalyvavimą ginkluotuose konfliktuose užsienyje – taip pat tuo atveju, jeigu jie negauna atlyginamo už savo veiksmus“.

Iki balandžio pratęsė Rusijos delegacijos teisių suspendavimą

ETPA pratęsė Rusijos balsavimo teisių suspendavimą iki balandžio mėnesio, o Rusijos delegacija į šį žingsnį reagavo pareikšdama, kad iki metų pabaigos pasitraukia iš šio parlamentinio forumo.

Sprendimas pratęsti sankcijas Rusijai buvo priimtas 160 balsų prieš 42, dar 11 delegatų per balsavimą susilaikė.

„Rusijos delegacijai atimta teisė balsuoti, stebėti rinkimus (ETPA delegacijų sudėtyje) ir dalyvauti Europos Tarybos valdančiuosiuose organuose“, – sakoma priimtoje rezoliucijoje.

Teisių suspendavimas buvo pratęstas remiantis išvadomis, kad Rusija neįvykdė 2014 metų balandžio mėnesį ETPA priimtos rezoliucijos įpareigojimų, o situacija Rytų Ukrainoje nuo to laiko tik smarkiai pablogėjo.

Paskelbus balsavimo rezultatus, Rusija pareiškė, kad iki šių metų pabaigos nutraukia bet kokius kontaktus su ETPA. 

„Mes pasitraukiame iš ETPA iki šių metų pabaigos“, – patvirtino Rusijos delegacijos vadovas Aleksejus Puškovas.

Rusijos delegacijos balsavimo teisės 2014-ųjų balandį buvo suspenduotos dėl Krymo aneksijos ir karinės įtampos eskalavimo Rytų Ukrainoje.

Rusijos atkirtis - kalinama lakūnė

Rusija atšaukė kvietimą Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) atstovams aplankyti Maskvoje kalinamą Ukrainos karo lakūnę Nadiją Savčenko, kuri yra kaltinama prisidėjusi prie dviejų rusų žurnalistų žūties, pranešė Rusijos delegacijos vadovas Aleksejus Puškovas.

Šį sprendimą Maskva priėmė po to, kai ETPA trečiadienio vakarą nubalsavo už tai, kad iki balandžio būtų pratęstas Rusijos teisių šiame parlamentiniame forume suspendavimas. Rusijos delegacijos teisės buvo suspenduotos pernai balandį dėl Krymo aneksijos ir karinės įtampos eskalavimo Ukrainos rytuose.

„ETPA sprendimas suspenduoti Rusijos delegacijos teisę balsuoti ir dalyvauti Asamblėjos vadovaujančiųjų organų darbe panaikina Rusijos Federacijos pasiūlymą ETPA nariams aplankyti ukrainietę lakūnę Nadeždą (Nadiją) Savčenko, kuri kaltinama bendrininkavimu nužudyme ir yra laikoma Rusijos tardymo izoliatoriuje“, – sakė A.Puškovas žurnalistams Strasbūre.

„Kadangi Rusija nutraukia visus kontaktus su ETPA, negali būti kalbos apie kokius nors oficialius ETPA atstovų vizitus, ETPA stebėtojų misijos veiklą arba, tarkime, ETPA atstovų kontaktus su ponia Savčenko“, – aiškino jis.

Maskvos palaikomi separatistai pernai birželį sučiupo N.Savčenko per kautynes Ukrainos rytuose ir perdavė ją Rusijai.

Tardymo izoliatoriuje laikoma ukrainietė lakūnė gruodžio 13 dieną paskelbė bado streiką. Trečiadienį gilų susirūpinimą dėl jos sveikatos išsakė JAV Valstybės departamentas.

Jau ilgiau negu mėnesį maisto atsisakanti N.Savčenko „sunkiai serga dėl jos tęsiamo kalinimo Rusijoje“, pažymėjo departamento atstovė Jen Psaki (Džen Psaki), ragindama Maskvą nedelsiant paleisti „separatistų jai neteisėtai perduotą pilotę“.

N. Savčenko , kuri yra pirmoji Ukrainoje ginkluotųjų pajėgų pilote tapusi moteris, savo šalyje yra laikoma nacionaline didvyre, o spalį, jai nedalyvaujant, buvo išrinkta į parlamentą.

Kijevas tvirtina, kad ji buvo pagrobta Ukrainos teritorijoje ir išgabenta į Rusiją, bet Maskva teigia, kad ji buvo areštuota, kai neteisėtai kirto sieną.

Jos advokatas anksčiau šį mėnesį sakė naujienų agentūrai AFP, kad badaudama N.Savčenko jau neteko 12 kg svorio.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeETPARusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

kad

kad portretas
ruskiams pa barabanu tos tarybos, tikriausia su pagrindinių, didžiausių ES valstybių vadovais, blogai ar gerai Putinas aptaria pastoviai, o su mažomis valstybėlėmis, kaip jie vadina karlikų, jis nesitarė ir nesitars

va taip

va taip portretas
Ne per didziausia laime sedeti uz vieno stalo su sunsnukiais ,kurie palaiko ukrainos fasistus,Is JT rsmesti Rusija neimanoma,nes Rusija yra JT isteigeja

Sąmonė 1

Sąmonė 1 portretas
ETPA nieko nesprendžia. Ten daugiau panašu į pinigų plovyklą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių