F. Hollande žada kovoti su kylančiu antisemitizmu Prancūzijoje

  • Teksto dydis:

Prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) antradienį pažadėjo kovoti su „nepakenčiamu“ antisemitizmo kilimu Prancūzijoje, skaičiams parodžius, kad pernai anstisemitinių aktų padaugėjo dvigubai.

„Prancūzija yra jūsų tėvynė“, – sakė F.Hollande'as prie Holokausto memorialo Paryžiuje. Jis pažadėjo, kad vyriausybė iki vasario pabaigos pateiks „plačios apimties planą kovai su rasizmu ir antisemitizmu“.

Prezidentas kalbėjo po to, kai pagrindinė Prancūzijos žydų organizacija CRIF paskelbė, kad 2014 metais buvo užregistruotas 851 antisemitinis aktas – dvigubai daugiau nei 423 tokie aktai 2013-aisiais. Fizinio smurto aktų skaičius padidėjo iki 241 nuo 105.

„Šie antisemitiniai aktai sudaro 51 proc. rasistinių aktų, įvykdytų Prancūzijoje, o žydai sudaro tik 1 proc. Prancūzijos gyventojų“, – sakoma organizacijos pareiškime.

Tokie skaičiai buvo paskelbti pasaulio lyderiams atvykus į Lenkiją paminėti 70-ųjų Aušvico mirties stovyklos išvadavimo metinių ir mažiau nei trys savaitės po išpuolio, kai islamistas košerinio maisto parduotuvėje Paryžiuje nušovė keturis įkaitus žydus.

Prancūzijoje gyvena didžiausia žydų bendruomenė Europoje – 500-600 tūkst. žmonių. Be to, šioje šalyje yra didžiausia Europos musulmonų bendruomenė, kurią sudaro maždaug 5 mln. žmonių.

F.Hollande'as sakė, kad išpuolius kursto „sąmokslo teorijos“ ir neapykanta Izraeliui, skleidžiamos per socialinę žiniasklaidą.

„Didieji interneto tiekėjai privalo prisiimti atsakomybę. Jie nebegali užsimerkti arba bus laikomi prisidėjusiais“, – sakė jis.

F.Hollande'as pagerbė 76 tūkst. Prancūzijos žydų, kurie per Antrąjį pasaulinį karą buvo deportuoti į nacių mirties stovyklas.

Kalbėdamasis su keliais Holokaustą išgyvenusiais žmonėmis ir jų jaunais giminaičiais, jis ragino skleisti žinią, kad tie nusikaltimai nebūtų pamiršti.

„Labai svarbu, kad pasiimtumėt jaunuolius ir parodytumėt jiems, kur buvote ... Naciai norėjo sunaikinti visus (žydų) pėdsakus“, – sakė prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi-

taigi- portretas
Jeigu tie zydai butu savo vietoje,tai nebutu to antisemitizmo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių