Per ginkluoto užpuoliko ataką Kanados sostinėje nušautas karo memorialo sargybinis

  • Teksto dydis:

Ginkluotas vyras, kurio vardas buvo įtrauktas į stebimų įtariamų teroristų sąrašą, trečiadienį nušovė vieną karį ir mėgino įsiveržti į Kanados parlamentą, tačiau galiausiai jį nukovė asamblėjos apsaugos pareigūnas.

Ši ataka, tapusi jau antruoju šią savaitę išpuoliu prieš Kanados kariškius, buvo įvykdyta tuo metu, kai Otava ruošiasi pasiųsti naikintuvus dalyvauti JAV vadovaujamoje bombardavimo kampanijoje prieš islamistus kovotojus Irake.

Premjeras Stephenas Harperis (Stivenas Harperis) pažadėjo, kad ši ataka nesumažins šalies ryžto, taip pat pareiškė, kad Kanada sustiprins savo pastangas įveikti „teroristų“ grupuotes užsienyje.

„Kanada niekada nebus įbauginta, – S.Harperis sakė kreipdamasis į tautą per televiziją. – Iš tikrųjų tai mus skatins stiprinti mūsų ryžtą ir padvigubinti mūsų   pastangas ... kovojant prieš teroristines organizacijas, kurios skatina žiauriai elgtis žmones kitose šalyse, vildamosi atnešti savo barbariškumą į mūsų krantus.“

Užpuolikas, kurį Kanados žiniasklaida įvardijo kaip 32 metų Michaelą Zehafą-Bibeau (Maiklą Zehafą-Bibo), buvo laikomas „didelės rizikos“ įtariamuoju, o jo pasas buvo konfiskuotas, kad šis vyras neišvyktų į užsienį tapti kovotoju.

Tačiau jis nušovė kanadietį karį, budėjusį tradicinėje sargyboje prie karo memorialo Otavos centre, o vėliau įsiveržė į netoliese esantį parlamento pastatą.

Žuvęs karys pranešimuose įvardijamas kaip puskarininkis Nathanas Cirillo (Neitanas Sairilas), priklausęs reprezentaciniam daliniui, dalyvaujančiam ceremonijose ant Parlamento kalvos – Kanados nacionalinės vyriausybės širdyje, kur taip pat įsikūręs parlamentas.

Į ligonines buvo paguldyti dar trys per šį išpuolį lengvai sužeisti žmonės.

Užpuolikas buvo nukautas – kaip pranešama, jį nušovė Bendruomenių Rūmų ceremonijų lazdos nešėjas, 58 metų parlamento komplekso apsaugos vadovas Kevinas Vickersas (Kevinas Vikersas), kurį įstatymų leidėjai gyrė kaip didvyrį.

Policija nurodė, kad tyrimas tęsiamas, bet Otavos meras Jimas Watsonas (Džimas Votsonas) sakė, kad atšauktas sprendimas blokuoti kuriuos rajonus sostinės centre. Pasak jo, užpuolikas tikriausiai veikė vienas.„Atrodo, kad buvo tik vienas šaulys. Ir tas šaulys nebegyvas“, – J.Watsonas sakė nau

jienų televizijai CNN.

Ši ataka įvyko praėjus dviem dienoms po to, kai vienas numanomas islamistas automobiliu parbloškė du karius, iš kurių vienas žuvo. Pareigūnai sakė, kad tas išpuolis buvo teroro ataka.

Smarkus šaudymas 

Gynybos ministras Robas Nicholsonas (Robas Nikolsonas) sakė, kad planai dėl Kanados karinių operacijų užsienyje nebus keičiami.

„Mūsų dislokavimai padedant saugumo pajėgoms Irake tęsis netrikdomai“, – pabrėžė jis.

Įstatymų leidėjai, parlamento darbuotojai ir žurnalistai, kurie buvo evakuoti iš istorinio pastato ant Parlamento kalvos, pasakojo apie viduje girdėtą smarkų šaudymą.

Parlamento narys Maurice'as Vellacottas (Morisas Velakotas) sakė AFP, kad Bendruomenių Rūmų apsauga informavo vieną iš jo padėjėjų, jog įtariamasis buvo nukautas parlamento komplekse.

„Iš tikrųjų buvau ką tik nusivilkęs striukę ir ruošiausi eiti į partijos pasitarimą. Išgirdau „pokšt, pokšt, pokšt“ – gal 10 šūvių, tiksliai nežinau“, – Liberalų partijos narys Johnas McKay (Džonas Makėjus) sakė žurnalistams prie rūmų.

„Staiga apsaugininkai pradėjo bėgioti koridoriais ir išvedė mus visus į lauką už parlamento pastatų“, – pridūrė jis.

Įvykio liudininkai pasakojo matę vieną šautuvu ginkluotą vyrą, kuris įbėgo į parlamentą po to, kai pašovė sargybinį prie karo memorialo.

Praeiviai sakė žurnalistams, kad tas barzdotas vyras šovė į karį ir pagrobė pro šalį važiavusį automobilį, kuriuo nuvažiavo iki netoliese esančios Parlamento kalvos prie Otavos upės.

Dar vienas liudininkas – parlamento padėjėjas Marcas-Andre Viau (Markas Andrė Vjo) sakė matęs, kaip vienas vyras prabėgo šalia patalpos, kurioje vyko partijos pasitarimas, o jį vijosi šautuvais ginkluoti policininkai, kurie šaukė „Slėpkitės!“

Vėliau pasigirdo „10, 15, galbūt 20 šūvių“, tikriausiai iš automatinio ginklo, nurodė M.-A.Viau, pridūręs: „Esu sukrėstas.“

Policijos pareigūnai nuskubėjo apsaugoti parlamento pastato ir S.Harperio kabineto, nustumdami į šalį žurnalistus ir praeivius bei blokuodami gatves.

Premjeras tuo metu dalyvavo susitikime su įstatymų leidėjais parlamente, tačiau buvo skubiai evakuotas į saugią vietą, sakė jo atstovas Jasonas MacDonaldas (Džeisonas Makdonaldas).

Vietos žiniasklaida pranešė, kad įtariamasis, kilęs iš Lavalio miesto Kvebeko provincijoje, esančio už maždaug 16 kilometrų nuo Monrealio, buvo ne kartą patekęs į teisėsaugos akiratį – be kita ko, dėl apiplėšimo ir narkotikų, dėl kurių jis padarė kaltės pripažinimo pareiškimą.

Kanados žiniasklaida išplatino sukrečiančią nuotrauką, kurioje M.Zehafas-Bibeau ilgais juodais plaukais ir apatinę veido dalį prisidengęs skarele matomas nusitaikęs šautuvu.
Policija nenurodė, kada buvo padaryta ta nuotrauka, tačiau patvirtino pranešimus, kad toje nuotraukoje matomas užpuolikas.

Planuota, kad S.Harperis trečiadienį suteiks Kanados garbės pilietės statusą Nobelio taikos premijos laureatei Malalai Yousafzai (Malalai Jusafzai) per ceremoniją Toronte, tačiau tas renginys buvo atidėtas, nurodė premjero biuras.

Ketvirtadienį parlamentas atnaujins darbą, tačiau lankytojai į jį kol kas nebus įleidžiami.

Pirmadienį 25 metų Martinas Couture'as-Rouleau (Martenas Kutiuras-Rulo) parbloškė du kanadiečius karius vieno prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje. Užpuolikas paspruko, tačiau persekiojamas policijos nesuvaldė automobilio ir įsirėžė į pakelės griovį, o galiausiai buvo nušautas pareigūnų, kai išlindo laikydamas peilį. Vienas iš karių sužalotų per incidentą mirė.

Kaip pranešama, M.Couture'as-Rouleau buvo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), veikiančio Irake ir Sirijoje, šalininkas. Jis buvo įtrauktas į tą patį stebimų asmenų sąrašą, kaip ir M.Zehafas-Bibeau.

Kanados pareigūnai perspėjo sekantys 90 įtartinų asmenų, o „žvalgybos duomenys rodo, kad asmuo ar grupė asmenų Kanadoje arba užsienyje yra nusiteikę ir turi gebėjimų įvykdyti teroro aktą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių