Ispanijos princesė bus teisiama – pirmą kartą per monarchijos istoriją

  • Teksto dydis:

Ispanijos teisėjas pirmadienį nurodė teisti princesę Cristiną de Borbon (Kristiną de Borbon), karaliaus Felipe VI (Felipės VI) seserį, dėl įtariamo mokestinio sukčiavimo ir tai bus pirmas kartas, kai koks nors karališkosios šeimos narys sės į kaltinamųjų suolą.

Maljorkos salos teismas nurodė teisti 49 metų Cristiną dėl dviejų kaltinimų prisidėjus prie mokestinio sukčiavimo, ryšium su jos vyro verslo reikalais, sakė šaltinis teisme.
Teismo sprendimu pratęsiama itin nesmagi padėtis karališkajai šeimai, kuri siekė atsiriboti nuo šio korupcijos tyrimo.

Kaltinimai princesei buvo pateikti vykdant tyrimą dėl jos vyro, buvusio rankininko olimpiečio Inaki Urdangarino (Inakio Urdangarino), kuris yra kaltinamas valstybės milijonų išgrobstymu per savo nepelno fondą „Noos“.

Ir princesė Cristina, ir jos vyras neigia padarę ką nors neteisėta.

Cristina Federica de Borbon y Grecia (Kristina Federika de Borbon i Gresija) yra jaunesnioji iš dviejų buvusio karaliaus Juano Carloso (Chuano Karloso) dukterų ir šeštas žmogus eilėje į sostą. Už I.Urdangarino ji ištekėjo 1997 metais, per prašmatnią ceremoniją Barselonoje.

Sesers byla yra didelis galvos skausmas Felipe, kuris į sostą įžengė birželio 19 dieną, žadėdamas „garbingą ir skaidrią monarchiją“.

Prokurorai ragino teismą atidėti šią bylą, sakė, kad trūksta įrodymų prieš Cristiną, ir užsiminė, kad tyrėjai pasišovė pričiupti princesę.

Tačiau tyrimą atliekantis magistrato teisėjas Jose Castro (Chosė Kastras) iš Maljorkos Palmos teismo paliko kaltinimus, kuriuos pateikė bylinėtis mėgstanti kraštutinių dešiniųjų spaudimo grupė „Manos Limpias“.

Be Cristinos ir I.Urdangarino, teismas pirmadienį nurodė teisti dar 15 įtariamųjų.

I.Urdangarinas drauge su buvusiu verslo partneriu yra kaltinamas 6 mln. eurų valstybės lėšų pasisavinimu iš labdaros fondui „Noos“ skirtų kontraktų.

Cristina dirbo „Noos“ valdyboje, o I.Urdangarinas buvo fondo pirmininkas.

Tyrėjai įtaria, kad atskira porai priklausiusi kompanija, „Aizoon“, buvo priedanga išgrobstytų pinigų plovimui.

Vasario mėnesį J.Castro apklausiama teisme Cristina sakė, kad paprasčiausiai pasitikėjo savo vyru ir nežinojo apie jo verslo reikalus.

Keturis vaikus turinti princesė, kuri yra apsigynusi magistro laipsnį Niujorko universitete, kažkada, kaip karališkosios šeimos narė, buvo laikoma neliečiama.

Tačiau vadinamasis „Noos“ reikalas pastaraisiais ekonominių sunkumų metais kurstė visuomenės pyktį monarchijos ir valdančiosios klasės atžvilgiu.

Šis skandalas temdė Felipe tėvo Juano Carloso valdymą. Buvęs karalius, kuris Ispanijos soste sėdėjo 39 metus, perleido jį sūnui, kad šis atnaujintų monarchijos įvaizdį.

Tyrimas dėl „Noos“ buvo pradėtas 2010 metais. I.Urdangarinas ir Cristina nuo 2011-ųjų, kai jis pirmą kartą buvo nurodytas kaip įtariamasis, nedalyvauja karališkosios šeimos veikloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių