Italijos policija iššifravo mafijos naudotą „avių kodą“, suėmė smogikus

  • Teksto dydis:

Italijos policija pirmadienį suėmė 11 įtariamųjų, siejamų su vienu besislapstančiu Sicilijos mafijos vadeiva, įskaitant buvusį tos grupuotės bosą, naudojusį slaptų pranešimų sistemą, kurioje buvo pasitelktas su avimis susijęs kodas.

53 metų Matteo Messina Denaro (Matėjas Mesina Denaras), kuris slapstosi nuo teisėsaugos nuo 1993 metų, naudojosi vienu ūkiu šalia Sicilijos vakarinio Macara del Valo miesto, palaikydamas ryšį su savo parankiniais. Jis naudojo šimtmečių senumo susirašinėjimo metodą, žinomą kaip „pizzini“ – raštelius ant popieriaus skiautelių, kurių tekstai dažnai būdavo užšifruoti, nurodė policija.

Kartu su kitais įkliuvo buvęs grupuotės vadeiva – 77 metų Vito Gondola (Vitas Gondola), kuris privalėdavo paskambinti gaujos nariams ir perspėti apie naujas žinutes, kurios būdavo paliekamos po akmeniu tame ūkyje ir dažniausiai iškart sunaikinamos, kai būdavo perskaitomos.

„Atidėjau tau rikotos, užsuksi vėliau?“ – jis paklausdavo telefonu, bet tyrėjai sako, kad ši frazė niekaip nebuvo susijusi su sūriu.

„Avis reikia apkirpti“, „Avikirpes žirkles reikia pagaląsti“, „Šienas paruoštas“ – šios ir kitos žinutės buvo naudojamos perspėti gaujos nariams, kad gauta nauja žinutė – parašyta ant sulankstytos popieriaus skiautelės, užklijuota lipnia juosta ir paslėpta žemėje.

Policijos tyrėjai, sekę šį susirašinėjimą 2011–2014 metais, naudojo slaptas vaizdo kameras ir mikrofonus, įtaisytus prie ūkio Trapanio provincijoje, stebėdami gaujos narių judėjimą. Pareigūnai nustatė, kad M.M.Denaro įtaka praktiškai jau išblėsusi.

V.Gondola buvo nugirstas sakantis kitam gaujos nariui, kad M.M.Denaro – buvęs smogikas, gyręsis galįs „pripildyti visas kapines“ savo aukomis, – nebekontroliuoja naujosios nusikaltėlių kartos, kurios nariai „dingsta nieko nepasakę“.

Trys iš suimtųjų buvo vyresni negu 70 metų.

Vienintelės žinomos M.M.Denaro nuotraukos buvo padarytos 10-o dešimtmečio pradžioje. Manoma, kad jis yra mafijos krikštatėvių Toto Riinos (Toto Rijinos) ir Bernardo Provenzano (Bernardo Provencano), dabar įkalintų iki gyvos galvos, įpėdinis, bet apie jį patį surinkta mažiau informacijos.

Tarp 11 suimtų įtariamųjų „esama žmonių, kurie iki šiol buvo artimiausi Denaro“, sakė policijos pareigūnas Renato Cortese (Renatas Kortezė).

Jis pridūrė, kad „dar per anksti kalbėti“, ar naujausias reidas padės tyrėjams priartėti prie to bėglio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių