J. Bidenas atvyko į neramumų draskomą Ukrainą

  • Teksto dydis:

JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį pradėjo dviejų dienų vizitą Ukrainoje – iškart po to, kai šioje šalyje buvo sutrikdytos trapios Velykų paliaubos, o promaskvietiški sukilėliai Rytų Ukrainoje paprašė Rusijos „taikdarių“ pagalbos.

J.Bidenas į Kijevą atvyko po susišaudymo Rytų Ukrainoje, per kurį žuvo mažiausiai du prorusiški aktyvistai ir kuris sukėlė „pasipiktinimą“ Maskvoje.

Vašingtonas perspėjo Maskvą, kad baigiasi laikas, per kurį turi būti įgyvendintas praėjusį ketvirtadienį Ženevoje su Ukraina ir Europos Sąjunga (ES) pasirašytas susitarimas dėl įtampos sumažinimo Ukrainoje.

J.Bidenas Kijeve turi dar kartą patikinti Ukrainos lyderius dėl Amerikos paramos.

Neramiame Ukrainos rytų regione situacija anksti pirmadienį atrodė rami, promaskvietiški separatistai tebekontroliavo administracijų pastatus, kuriuos yra užėmę jau daugiau kaip savaitė.

„Praėjusią naktį šaudymo nebuvo“, – sakė sukilėlis Jevhenas Gorbikas, kuris vilkėjo maskuojamąją uniformą ir stovėjo prie barikados Slovjansko mieste.

„Mes šaudysime tik jei būsime užpulti“, – pridūrė jis.

J.Gorbikas karingą pozą ir politinius manevrus apibendrino taip: „Šiuo metu Ukrainoje turime virtualų prezidentą, virtualią armiją ir virtualų karą“.

Tačiau sekmadienį kulkos buvo tikros – per susišaudymą prie kelio užtvaros netoli sukilėlių kontroliuojamo Slovjansko miesto, per kurį žuvo mažiausiai du separatistai.

Promaskvietiški sukilėliai Slovjanske ir Kremlius dėl tos atakos kaltina ultranacionalistų grupę „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“), kuri buvo Kijevo gatvių protestų, vasarį nuvertusių promaskvietišką prezidentą Viktorą Janukovyčių, avangarde.

Tačiau ukrainiečių pareigūnai ir pats „Pravyj sektor“ atmetė šiuos tvirtinimus kaip Rusijos „propagandą“ ir išjuokė tai, kad viename užpuolikų automobilyje esą buvo rasta „Pravyj sektor“ lyderio vizitinė kortelė, kuri, Rusijos žiniasklaidos teigimu, įrodo šio judėjimo dalyvavimą.

Slovjansko lyderiu pasiskelbęs Viačeslavas Ponomariovas sakė, kad per susišaudymą iš viso žuvo trys sukilėliai ir du užpuolikai, bet AFP reporteriai matė tik du lavonus.

V.Ponomariovas mieste paskelbė komendanto valandą nuo vidurnakčio iki aušros ir kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną su prašymu kaip „taikdarius“ dislokuoti regione pajėgas ar bent jau atsiųsti ginklų kovai su „fašistais“.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO), kuriai pavesta stebėti Ženevos susitarimo įgyvendinimą, atstovas Kijeve AFP sakė, jog kol kas „nėra patvirtinimo“, kad separatistai užleistų pastatus, kuriuos užėmė.

Baltųjų rūmų pareiškime sakoma, kad J.Bidenas Kijeve „konsultuosis dėl naujausių įvykių Rytų Ukrainoje“.
Pirmadienį jis turi pasikalbėti su JAV ambasados Kijeve pareigūnais, o antradienį turi susitikti su šalies laikinuoju prezidentu Oleksandru Turčynovu, premjeru Arsenijumi Jaceniuku ir parlamentarais.

Tuo tarpu Kremliaus atstovas „absurdiškais“ pavadino teiginius, kad Vašingtonas gali įvesti sankcijas tiesiogiai V.Putinui.

Anksčiau britų laikraštis „The Times“, remdamasis anoniminiais šaltiniais, parašė, kad JAV gali nusitaikyti į jam priklausančias sąskaitas Šveicarijos bankuose, kuriose esą yra maždaug 29 mlrd. eurų.

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Sergejus Kisliakas sekmadienį „Fox News“ sakė, kad sankcijos reiškia grįžimą prie „Šaltojo karo mentaliteto“, bet pridūrė, kad Maskva gali „atlaikyti spaudimą“.


Šiame straipsnyje: RusijaUkrainaJoe Bidenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių