JAV: aviacijos smūgis, kurio taikiniu tapo ligoninė, surengtas afganų prašymu

  • Teksto dydis:

Į ligoninę pataikę JAV aviacijos smūgiai, nusinešę 22 žmonių gyvybes šiaurės Afganistano mieste Kunduze, buvo surengti paprašius Afganistano pajėgoms, kurios pranešė esančios apšaudomos Talibano kovotojų, informavo pirmadienį aukšto rango amerikiečių ir koalicijos pajėgų vadas Afganistane .

Skubiai surengtoje spaudos konferencijoje Pentagone generolas Johnas F.Campbellas (Džonas Kampbelas) sakė norįs patikslinti ankstesnį JAV pareiškimą, kuriame buvo sakoma, kad šis smūgis buvo atsakas į JAV pajėgoms iškilusią grėsmę.

„Mes sužinojome, kad spalio 3 dieną afganų pajėgos pranešė, jog yra apšaudomos iš priešo pozicijų, ir paprašė JAV oro pajėgų paramos, – sakė J.F.Campbellas. - Buvo surengtas oro smūgis, siekiant pašalinti Talibano grėsmę, ir atsitiktinai buvo pataikyta į kelis civilius. Šis pranešimas skiriasi nuo ankstesnių, kuriuose buvo sakoma, kad JAV pajėgoms buvo iškilusi grėsmė ir jis buvo surengtas jų iniciatyva“.

JAV pajėgoms Afganistane vadovaujantis generolas atsisakė komentuoti, kokiomis taisyklėmis remdamiesi veikia amerikiečiai Afganistane.

Tačiau jis pažadėjo, kad bus atliktas kruopštus ir skaidrus tyrimas ir kad „kaltiesiems teks atsakyti bei bus imtasi priemonių, jog klaidos nebesikartotų“.

Jo patikslinta ataskaita neatskleidžia, ar klinika buvo atakuota atsitiktinai, ar būta kitų JAV kariškių klaidų.

„Jeigu buvo padaryta klaidų, mes pripažinsime jas“, – sakė J.F.Campbellas.

Jis atsisakė pateikti daugiau detalių, nes, anot jo, tyrimas tęsiamas. Generolas sakė iš tyrėjų sužinojęs, kad būtent afganai, ne amerikiečiai, paprašė aviacijos smūgio.

J.F.Campbellas, kurio štabas yra Kabule, pirmadienį buvo Vašingtone, kur šią savaitę jis turi aiškinti padėtį dviem Kongreso komitetams.

Labdaringa medicinos organizacija „Gydytojai be sienų“ ((Medecins Sans Frontieres, MSF), po bombardavimo uždariusi traumatologinį centrą, kuris veikė minėtoje ligoninėje, reikalauja nepriklausomo tyrimo, „laikantis aiškios prezumpcijos, kad yra padarytas karo nusikaltimas“.

MSF tvirtina, kad nepaisant įnirtingų skambučių karo pareigūnams Kabule ir Vašingtone, pagrindinis pastatas, kuriame veikė intensyvios priežiūros skyrius ir priėmimo tarnybos, buvo „pakartotinai, labai tiksliai“ bombarduojamos kas 15 minučių ilgiau kaip valandą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių