JAV ir Turkija sukurs zoną be „Islamo valsytybės“ Sirijoje

JAV ir Turkija susitarė išvaryti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojus iš šiaurės Sirijos, pirmadienį pranešė aukšto rangos amerikiečių pareigūnai, o Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu) pažadėjo tuo pačiu metu rengti smūgius prieš kurdų kovotojus.

Šis padėtį regione iš esmės galintis pakeisti susitarimas su JAV buvo sudarytas tuo metu, kai Turkija pakurstė didėjantį jos kurdiškosios mažumos pyktį, apšaudžiusi vieną kurdų kontroliuojamą kaimą Sirijos šiaurėje, o jos karo lėktuvai toliau atakavo kurdų taikinius šiaurės Irake.

Vienas aukšto rango JAV pareigūnas, vartodamas „Islamo valstybės“ alternatyvų akronimą ISIL, sakė naujienų agentūrai AFP, kad Ankara ir Vašingtonas siekia „įkurti nuo ISIL laisvą zoną ir užtikrinti didesnį saugumą ir stabilumą palei Turkijos sieną su Sirija“.

Šio plano detalės „dar reikės išplėtoti“, pridūrė pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, kalbėdamas per JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) vizitą Etiopijoje. Pasak jo, „bet kokios bendros karinės pastangos neapims neskraidymo zonos nustatymo“, nors to seniai reikalavo Turkija.

Kita vertus, pagal šį planą Turkija, kuri yra vienintelė musulmoniška NATO narė, palaikys JAV „vietinius partnerius“, jau kovojančius su IS ekstremistais.

Tačiau daugeliui kyla įtarimų, kad Turkija labiau suinteresuota suvaržyti kurdų pajėgas Sirijoje ir Irake negu smogti IS.

A.Davutoglu sakė, kad Turkija taip pat tęs karines operacijas prieš uždraustą Kurdistano darbininkų partiją (PKK), kol tas judėjimas bus nuginkluotas.

„Tęsime savo kovą, kol pasieksime tam tikrų rezultatų“, – jis sakė televizijai ATV, ragindamas kurdų separatistus, jau kelis dešimtmečius kovojančius už savo regiono autonomiją pietryčių Turkijoje, tesėti 2013 metais duotą pažadą sudėti ginklus.

JAV valstybės departamento atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) pakartojo, kad Turkija „turi teisę gintis“ nuo PKK, kurią Jungtinės Valstijos taip pat laiko teroristine organizacija.

Pasak J.Kirby, JAV vadovaujama „kova prieš ISIL nėra vykdoma bendradarbiaujant, koordinuojant veiksmus arba palaikant ryšius su PKK. Mūsų kova prieš ISIL vykdoma kartu su kitomis 62 šalimis šioje koalicijoje, kurios padeda mums“ kautis su tuo judėjimu.

Turkija inicijavo antradienį įvyksiančias nepaprastąsias NATO konsultacijas dėl savo „antiteroristinio“ puolimo prieš kurdų sukilėlius ir IS.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), pirmadienį pasikalbėjęs telefonu su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu), „padėkojo jam už aktyvius veiksmus prieš „Daesh“ (IS) ir už sustiprintą Turkijos angažavimąsi (prieš IS nukreiptoje) koalicijoje“, nurodė Eliziejaus rūmai. Prancūzijos pranešime niekaip nebuvo užsiminta apie smūgius prieš kurdus.


Šiame straipsnyje: Islamo valstybėJAVTurkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ajajai

Ajajai portretas
Bent antraštes gal išmoktumėt be klaidų rašyti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių