JAV įvykdyta egzekucija galbūt protiškai atsilikusiam kaliniui

  • Teksto dydis:

JAV Džordžijos valstija antradienį įvykdė egzekuciją du žmones nužudžiusiam nuteistajam, kurio advokatai tvirtino, kad jų ginamasis yra protiškai atsilikęs.

JAV Aukščiausiasis Teismas atmetė galutinę apeliaciją, pateiktą 54 metų Warreno Hillo (Voreno Hilo) teisininkų, todėl vyrui buvo sušvirkšta mirtina injekcija, o jo mirtis buvo konstatuota 19 val. 55 min. vietos (trečiadienį 2 val. 55 min. Lietuvos) laiku, nurodė kalėjimo atstovė.

Teismas septyniais balsais prieš du nusprendė nepatenkinti prašymo atšaukti egzekuciją W.Hillui, nes jis esąs silpnaprotis.

W.Hillas, kurio advokatai tvirtino, kad jo intelekto koeficientas (IQ) tėra 70 (vidutinė IQ vertė – 100), buvo nuteistas myriop už tai, kad 1990 metais, atlikdamas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę dėl savo merginos nužudymo, užmušė kitą kalinį vinių prikalinėta lenta.

Keli ekspertai ir valstijos paskirti gydytojai buvo pripažinę W.Hillo protinį atsilikimą.

Europos Sąjunga (ES), teisininkai ir gydytojai, taip pat kai kurie iškilūs veikėjai, įskaitant buvusį JAV prezidentą Jimmy Carterį (Džimį Karterį), ragino pasigailėti W.Hillo.

Egzekucijos psichikos negalią turintiems asmenims buvo uždraustos Aukščiausiojo Teismo 1986 metais priimtu sprendimu, pagrįstu JAV konstitucijos 8-ąja pataisa, draudžiančia žiaurias ir neįprastas bausmes.

Tačiau Teismas paliko valstijoms teisę interpretuoti, kas yra „protinis atsilikimas“.

Džordžijoje galioja vienas griežčiausių apibrėžimų, nurodantis, kad mirties bausmė gali būti atšaukta tik tuo atveju, jeigu kaltinamojo advokatai išsklaido bet kokias abejones dėl jų ginamo asmens silpnaprotystės.

W.Hillo egzekucija buvo kelis kartus atidėta, kai būdavo pateikiamos įvairios apeliacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi-

taigi- portretas
Kur nusikaltimas-ten negras.

666

666 portretas
o koks skirtumas ? žudikas yra žudikas , pavojingas visuomenei , jei ligonis tai atsakingi ir tėvai dėl nepriežiūros
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių