JAV ragina kurti pasaulinę koaliciją kovai su islamo džihadistais

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) paragino sukurti pasaulinę koaliciją kovai su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ „genocido programa“, kai prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pripažino neturintis strategijos, kaip įveikti tą grupuotę.

J.Kerry raginimas lydėjo Didžiosios Britanijos sprendimą padidinti teroro išpuolių grėsmės lygį, baiminantis potencialių džihadistų atakų.

Pabėgėlių iš Sirijos, kurioje sukilėliai kaunasi tiek su režimo pajėgomis, tiek su džihadistais, skaičius dabar perkopė 3 mln., nurodė Jungtinės Tautos (JT).

Likus savaitei iki NATO viršūnių susitikimo Velse, J.Kerry dienraštyje „The New York Times“ragino imtis „vieningo atsako, vadovaujamo Jungtinių Valstijų ir plačiausios įmanomos valstybių koalicijos“.

Jis nurodė kartu su gynybos sekretoriumi Chucku Hageliu (Čaku Heigeliu) susitiksiantis su partneriais Europoje, kur vyks NATO viršūnių susitikimas, tartis dėl palaikymo šiems planams, o vėliau išvyksiantys į Artimuosius Rytus burti palaikymo „tarp šalių, kurioms gresia didžiausias tiesioginis pavojus“.

B.Obama pripažino, kad Vašingtonas kol kas neturi strategijos, kaip įveikti „Islamo valstybę“, kuri paskelbė islamo „kalifatą“ didelėse savo kontroliuojamose teritorijose Irake ir Sirijoje.

Tačiau J.Kerry savo straipsnyje penktadienį rašė, kad Jungtinės Valstijos pateiks veiksmų planą per JT Saugumo Tarybos viršūnių susitikimą rugsėjį, kai tai organizacijai pirmininkaus Vašingtonas.

„Siekiant duoti atkirtį jos („Islamo valstybės“) nihilistinei vizijai ir genocido programai, reikalinga pasaulinė koalicija, kuri naudotų politines, humanitarines, ekonomines, teisėsaugos ir žvalgybos priemones kartu su karine jėga“, – aiškino J.Kerry.

„Islamo valstybės“ stiprėjimas kelia didelį susirūpinimą – šios grupuotės pajėgos puola Sirijoje ir Irake, taip pat šiurpina tarptautinę bendruomenę įkaitų žudymu, pjaudamos galvas ir rengdamos masines egzekucijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių