Jemeno provyriausybinės pajėgos susigrąžino iš sukilėlių didžiausią aviacijos bazę

  • Teksto dydis:

Jemeno provyriausybinės pajėgos, palaikomos Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos, antradienį išstūmė Irano remiamus sukilėlius iš didžiausios aviacijos bazės, pasiekdami dar vieną svarbų laimėjimą po antrojo pagal dydį šalies miesto Adeno susigrąžinimo praėjusį mėnesį.

Al Anado bazė buvo užimta po visą parą trukusio puolimo su sunkiąja šarvuotąja technika, kuria provyriausybines pajėgas aprūpino koalicija. Jis buvo surengtas po to, kai šimtai karių iš Persijos įlankos arabų šalių atvyko į Adeną paremti provyriausybinių pajėgų kontrpuolimo.

Sveikindama iškovotą pergalę mūšyje dėl Al Anado bazės, Gynybos ministerija pažadėjo, kad karas su husiais vadinamais šiitų sukilėliais bei jų sąjungininkais tęsis, kol visoje šalyje bus atkurta į tremtį pasitraukusio prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi (Abedrabo Mansuro Hadžio) valdžia.

Al Anado aviacijos bazė, esanti už 60 kilometrų į šiaurę nuo Adeno uostamiesčio, yra strategiškai svarbi, nes įsikūrusi pagrindiniame į šiaurę vedančiame kelyje. Juo galima pasiekti tiek trečiąjį pagal dydį šalies miestą Taizą, kuriame šiuo metu vyksta susirėmimai, tiek sukilėlių kontroliuojamą sostinę Saną.

Anksčiau šiame didžiuliame 15 kvadratinių kilometrų komplekse buvo įsikūrę amerikiečių kariai, vykdę bepiločių lėktuvų skrydžius prieš „Al Qaeda“ taikinius Jemene. Sukilėliai bazę užėmė kovą.

Šios bazės praradimas yra skaudus smūgis maištininkams, kurių lyderis Abdulmalikas al-Huthi (Abdulmalikas Husis) dar sekmadienį tvirtino, kad jų išstūmimas iš Adeno po keturis mėnesius trukusių įnirtingų mūšių tėra „trumpalaikė nesėkmė“, kuri bus ištaisyta.

Provyriausybiniai šaltiniai  sakė, kad mūšyje dėl Al Anado sukilėliai neteko 70 kovotojų, dar dešimt maištininkų buvo sučiupti.

Provyriausybinės pajėgos neteko 24 savo narių, dar 23 buvo sužeisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių