Kabulas tirs vaikų sekso vergiją, kuria naudojamasi atakoms rengti

  • Teksto dydis:

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) nurodė atlikti „nuodugnų tyrimą“ dėl policijos vykdyto sistemingo vaikų seksualinio išnaudojimo, AFP atskleidus, kad Talibanas naudodamasis sekso vergais vaikais infiltruojasi į saugumo struktūras ir rengia kruvinus „saviškių“ išpuolius.

Pedofilijai prilygstančia „bača bazi“ („berniukų žaidimo“) praktika, kaip nustatė AFP, Talibanas naudojosi per dvejus metus surengdamas virtinę „saviškių“ išpuolių, kurių vien nuo sausio iki balandžio buvo mažiausiai šeši ir kurie nuošalioje pietinėje Uruzgano provincijoje pareikalavo šimtų policininkų gyvybių.

Šis nuo senovės laikų gyvuojantis paprotys yra paplitęs visame Afganistane, bet niekur jis neatrodo taip įsigalėjęs kaip Uruzgano provincijoje, kur „bača beriš“ – „bebarzdžiai berniukai“ – daug kur tampa didelę galią turinčių policijos vadų geismo objektais.

„Talibanas siunčia berniukus – gražius berniukus, dailius berniukus – prasiskverbti į patikrinimo postus ir žudyti, apsvaiginti narkotikais ir nuodyti policininkų“, – sakė Ghulam Sakhi Roghas Lewanai (Gulam Sakis Rogas Levanajis), kuris buvo Uruzgano policijos viršininkas, bet balandžio mėnesį buvo nušalintas per saugumo struktūrų pertvarkymą didėjant smurtui.

„Prezidentas įsakė atlikti nuodugnų tyrimą (Uruzgane) ir imtis skubių veiksmų remiantis šio tyrimo išvadomis“, – sakoma prezidentūros pareiškime.

„Bet kas, nepriklausomai nuo rango, ... pripažintas kaltu, bus persekiojamas baudžiamąja tvarka ir nubaustas pagal ... afganų įstatymus ir mūsų tarptautinius įsipareigojimus“, – nurodoma tame pareiškime anglų kalba.

Senovinis „bača bazi“ paprotys, vienas didžiausių žmogaus teisių pažeidimų šioje šalyje, pasireiškia ir tuo, kad jauni berniukai, kurie kai kada rengiami kaip moterys, yra paimami į policijos avanpostus seksualinei draugijai palaikyti ir kaip ginklanešiai.

Praktika giliai įsišaknijusi Uruzgane, kur policijos vadai, teisėjai, vyriausybės pareigūnai ir tokio smurto aukos AFP pasakojo, kad Talibanas verbuoja „bača bazi“ aukas atakoms prieš jų žagintojus vykdyti.

Šie pareiškimai, kuriuos Talibanas griežtai paneigė, atskleidžia vaikų išnaudojimą, kurį vykdo abi Afganistano konflikto šalys.

Prezidentūros pareiškime sakoma, jog Afganistano valstybės aparate „nėra vietos“ prievartautojams, ir priduriama, jog ji padarys „visa, ko reikia“, kad juos nubaustų.

„Šiurpu“

Tas pareiškimas pasirodė po smerkiamos tarptautinės reakcijos į minėtą AFP pranešimą.

„Mes griežtai smerkiame bet kokius šiurpaus pobūdžio išnaudojimus, aprašytus šiame straipsnyje, – paskelbė JAV ambasada Kabule. – Raginame afganų vyriausybę ... ginti ir remti aukas ir jų šeimas, tuo pačiu tvirtai skatinant teisingumą ir atskaitingumą nusikaltėliams pagal afganų teisę.“

Praėjusią savaitę laiške JAV gynybos sekretoriui Ashtonui Carteriui (Eštonui Karteriui) JAV Atstovų Rūmų narys Duncanas Hunteris (Dankanas Hanteris) pareikalavo iniciatyvaus Amerikos vaidmens nutraukiant „bača bazi“ afganų pajėgose.

„Lieku susirūpinęs, ... kad Talibanas vis dažniau naudoja vaikus, kad pasiektų saugumo pozicijas ir rengtų saviškių atakas prieš ... afganų policiją“, – sakoma D.Hunterio laiške, kurį matė AFP.

„Tikiu, jog galime pradėti imtis skubių žingsnių, kad neleistume vykti vaikų žaginimui esant JAV pajėgoms ir sumažintume bet kokią sutampančių saviškių atakų riziką. Tai apima nulinės tolerancijos politikos įvedimą“, – rašė D.Hunteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių