Kaltinimai Kosovo kovotojų vadams – prekyba žmonių organais ir karo nusikaltimai

  • Teksto dydis:

Kosove praėjusio amžiaus 10-ąjį dešimtmetį veikusios partizanų armijos vadai bus apkaltinti nusikaltimais žmoniškumui: tai nužudymai, neteisėta prekyba žmonių organais ir kitokių formų smurtas, antradienį pranešė Europos Sąjungos (ES) prokuroras.

JAV diplomatas ir prokuroras Clintas Williamsonas (Klintas Viljamsonas), jau dvejus metus vadovaujantis ES atliekamam tyrimui dėl įvykių po 1998–1999 metų Kosovo karo, sakė, kad „šiuo metu“ esama ženklų, jog „vienas kaltinamasis aktas bus taikomas grupei asmenų“.

Tačiau prieš patraukiant atsakomybėn įtariamus nusikaltėlius, Kosovas ir ES turi susitarti dėl specialaus tribunolo, kuris nagrinės šias bylas. Tikimasi, kad šis procesas bus užbaigtas iki ateinančių metų pradžios.

C.Williamsonas, kurio mandatas eiti ES tyrimo vyriausiojo prokuroro pareigas baigsis ateinantį mėnesį, atsisakė įvardyti asmenis, siejamus su etninių serbų, romų ir Kosovo albanų, laikytų politiniais oponentus, „persekiojimo kampanija“, taip pat kiek jų yra.

Išklausius šimtų liudininkų parodymų ir perskaičius tūkstančius puslapių dokumentų apie įvykius prieš 15 metų, „manome, kad Specialioji tiriančioji darbo grupė (STIF) galės pateikti kaltinamąjį aktą kai kuriems Kosovo išvadavimo armijos (KIA) aukštiems pareigūnams“, nurodė C.Williamsonas.

STIF'o, įsteigto 2011 metais, būstinė yra saugioje aplinkoje Briuselyje, taip stengiamasi apsaugoti jo narius nuo bauginimų po sukrečiančios 2010 metais paskelbtos ataskaitos, kurioje buvo teigiama, kad aukšti KIA vadai, tarp kurių minimas ir dabartinis Kosovo premjeras Hashimas Thaci (Hašimas Tačis), pardavinėjo juodojoje rinkoje nužudytų serbų ir kitų karo belaisvių organus.

„Esama įtikinamų požymių, kad tokia praktika buvo labai riboto masto ir kad nedaug asmenų buvo nužudyta, siekiant išimti ir parduoti jų organus“, – C.Williamsonas sakė per spaudos konferenciją.

Tvirtai neigdamas Balkanų žiniasklaidos pranešimus, kad šimtai dingusiais tebelaikomų žmonių buvo nužudyti dėl organų, prokuroras nurodė, kad tokios šiurpios kontrabandos aukų tebuvo apie dešimt.

„Nėra faktų, kad reikšmingą dalį dingusių ar nužudytų etninių mažumų atstovų sudarytų kaip tik tokios praktikos aukos“, – sakė C. Williamsonas.

2010 metais Europos Tarybos specialiojo įgaliotinio Dicko Marty (Diko Marčio) ataskaitoje apie tuos įvykius, buvusius per sumaištį, kilusią pasibaigus Kosovo karui 1999 metų birželį, KIA taip pat siejama su mafijos pobūdžio nusikaltimais.

H.Thaci ir jo vyriausybė atmeta tokius pranešimus. KIA buvo suteikta NATO parama, kai buvo griebtasi ginklų prieš Serbijos saugumo pajėgas.

„Galų gale, tik kai kurie asmenys KIA vadovybėje pasinaudojo tos organizacijos elementais, kad smurtu įgytų politinės galios ir asmeninės gerovės, bet ne dėl kokio nors didesnio tikslo“, – nurodė C.Williamsonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių